Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 19:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος γιατί η ΔΕΗ εξαγόρασε εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ με μηδενική αξία






Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει ξαφνικά το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο της εξαγοράς, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου έναν μήνα.

Τη νέα σοβαρότατη τροπή πήρε ξαφνικά η υπόθεση μετά τις χθεσινές καταγγελίες και την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη (ο οποίος και είχε αποκαλύψει αρχικά πριν από έναν μήνα, με ερώτησή του στους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, τη σκανδαλώδη εξαγορά) ότι η εταιρεία EDS έχει αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις το 11% του τζίρου του, και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια(!), δηλαδή ουσιαστικά το «κελεπούρι» που εξαγόρασε η ΔΕΗ (προφανώς με έγκριση -αν όχι προτροπή- της κυβέρνησης…) έχει μηδενική αξία.

Κι όμως, αυτή την «εταιρεία» έσπευσε να εξαγοράσει η ΔΕΗ, έναντι του ποσού των 5.000.000 ευρώ, 50 μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες.

Στην προ μηνός ερώτησή του προς τους  συναρμόδιους υπουργούς κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, ο κ. Μανιάτης ζητούσε να γίνει γνωστό ποιος εισηγήθηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση εξαγοράς της EDS, καθώς επίσης και να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια της εξαγοράς.

Στην ερώτηση εκείνη του κ. Μανιάτη απάντησε χθες από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης, επισημαίνοντας πως είναι… αναρμόδιος να απαντήσει(!), παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, δηλαδή το… Ελληνικό Δημόσιο που διαθέτει το 51% των μετοχών της, και ο κ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχουν εγκρίνει αυτή την εξαγορά! Σήμερα, δηλώνουν βολικά… αναρμόδιοι!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην επίσης χθεσινή απάντησή του στον κ. Μανιάτη, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη… θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία(!), πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραδέχεται όμως (δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς…) ότι είχε τύχει της έγκρισης του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του… «αναρμόδιου» κ. Χουλιαράκη.

Τα «περίεργα», όμως, δεν σταματούν εδώ. Όπως αποκαλύπτεται από την απάντηση του κ. Σταθάκη, οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της EDS του «κολλητού» του Ζάεφ (και πιθανόν ταμία του κόμματος…), κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον… Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ για την εξαγορά έγινε στις 5… Φεβρουαρίου του 2018, και η απόφαση εξαγοράς ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα, στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο ολόκληρους μήνες πριν ολοκληρωθούν οι νομικές, οικονομικές και φορολογικές λεπτομέρειες της εξαγοράς.

Οι αποκαλύψεις αυτές όχι μόνο προκαλούν τεράστια ερωτήματα για το ποιες άλλες μπίζνες και αλισιβερίσια κρύβονται στο παρασκήνιο της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θέτουν επιτακτικά και τις ευθύνες της διοίκησης της ΔΕΗ! Τη στιγμή που η εταιρεία (η οποία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα για τους ψευδείς ισολογισμούς της!), που κυριολεκτικά απειλείται άμεσα με χρεοκοπία λόγω των τεράστιων δανείων της τα οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει, που τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει ακόμη να… εκσυγχρονισθεί όπως είχε σχεδιασθεί το 2014, είχε την… ευχέρεια να κάνει βολικά για την κυβέρνηση deals με τον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του Ζάεφ, εξαγοράζοντας μια εταιρεία που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν από τότε για τα σκουπίδια.

 

ΝΔ: H κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις

Aμεσες απαντήσεις για την εξαγορά της προβληματικής επιχείρησης ενέργειας στα Σκόπια από τη ΔΕΗ ζητά η Νέα Δημοκρατία.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Πηγή: iefimerida.gr