Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025 12:22
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η Βουλή ψηφίζει πάγωμα συντάξεων μέχρι το 2023






Στις 10 το πρωί σήμερα, Παρασκευή, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα, ανάμεσά τους το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2023. Η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τις γκρίνες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δώσει θετική ψήφο.

Η επέκταση ως το 2023 για το «πάγωμα» των συντάξεων, μάλιστα, έχει προσδοκώμενο όφελος όχι 90 εκατ. ευρώ όπως διέρρεαν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές, αλλά 250 εκατ. ευρώ!

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κατέθεσε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης τις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα τα οποία θα ψηφιστούν αύριο, Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατέθεσε – εκπρόθεσμα – 5 τροπολογίες εμβόλιμες στο άσχετο νομοσχέδιο «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την Ιδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Η μια αφορά την παράταση του παγώματος στις αυξήσεις συντάξεων μέχρι και την 1/1/2023. Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πάγωμα μέχρι 1/1/2022. Ενδιαφέρον έχει ότι η κυβέρνηση συνοδεύει την τροπολογία με πολυσέλιδη αιτιολογική έκθεση με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την παράταση κατά ένα χρόνο.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η τρίτη το αφορολόγητο, η τέταρτη τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η πέμπτη τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων.

Δείτε τις τροπολογίες

Για το πάγωμα στις αυξήσεις συντάξεων

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Για το αφορολόγητο

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων

Το Ελεγκτικό βάζει μπουρλότο στην τροπολογία

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε φωτιές στην κυβέρνηση. Η έκθεσή του – με την οποία συνοδεύει την τροπολογία – στάζει φαρμάκι.

Το πρώτο «καρφί» στοχεύει στην αλλαγή της διάταξης, που ψηφίστηκε μόλις το Μάιο και προέβλεπε το «πάγωμα» των συντάξεων ως το τέλος του 2021, δηλαδή ως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου. «Η προτεινόμενη δεύτερη μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των έννομων αποτελεσμάτων της διάταξης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έναρξη ισχύος της προηγούμενης τροποποιητικής διάταξης, καταδεικνύει τόσο την αστοχία της προηγούμενης ρύθμισης όσο και την έλλειψη ενός σταθερού και μακρόπνοου σχεδιασμού αναφορικά με τις καταβαλλόμενες από το Δημόσιο συντάξεις» τονίζει χαρακτηριστικά η Έκθεση, βάζοντας στη συνέχεια στο στόχαστρο την ανεπαρκή αιτιολόγηση της νέας αλλαγής.

«Στην οικεία αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την υπό τροποποίηση διάταξη δεν αιτιολογείται επαρκώς η συγκεκριμένη χρονική μετάθεση, καθώς και οι επιπτώσεις της επί της βαρυνόμενης κατηγορίας πολιτών», είναι η συγκεκριμένη αιχμή, ενώ σημειώνεται ότι η εξοικονόμηση των 250 εκατ. ευρώ προς διάθεση τους για μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν δικαιολογεί την αντίστοιχη αθροιστική παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών έναντι άλλων εναλλακτικών επιλογών.

Ενστάσεις εγείρει το ΕΣ και για το χρονικό ορίζοντα του «ξεπαγώματος», καθώς επισημαίνει ότι «η νέα αυτή παρέκταση της έναρξης εφαρμογής της διάταξης σε απώτερο χρονικό σημείο (ήτοι πλέον της πενταετίας) καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου αναφορικώς με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα της επιβαρυνόμενης κατηγορίας συνταξιούχων», παραπέμποντας στην ανάλογη κριτική της Ολομέλειας στις 8 Μαΐου.

Γκρίνια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις τονωτικές ενέσεις που έκαναν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου λίγο πριν την ψήφιση των…τελευταίων προαπαιτουμένων, το κλίμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καλό. Το μήνυμα που έλαβαν οι βουλευτές -τουλάχιστον όπως εκείνοι το μετέφεραν- ήταν ότι η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στο να αποκομίσει μια θετική λεκτική διατύπωση για να ανοίξει η πόρτα για το QE. Ενώ η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου φέρεται να διέψευσε πως επίκειται μπλόκο στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Από την πλευρά των βουλευτών υπήρξε έντονη κριτική για την επικοινωνιακή διαχείριση και για το γεγονός οτι επέλεξαν να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά, δίχως να γνωρίζουν την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης

Ενταση στη Διάσκεψη των Προέδρων

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα προαπαιτούμενα την Παρασκευή προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και η Διάσκεψη των Προέδρων επί του θέματος, διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα.

Αντιπολίτευση: Υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας 

Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μίλησαν για υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ είπαν στον κ. Βούτση ότι αν τελικώς η κυβέρνηση επιμένει στην οδό των τροπολογιών, αυτές να έρθουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας και όχι στην αυριανή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για ευτελισμό της διαδικασίας και πρόσθεσε πως με την πρακτική αυτή η  κυβέρνηση επιχειρήσει να περιορίσει τη δημοσιότητα και τη συμμετοχή των βουλευτών. Η ΝΔ πρόσθεσε ο κ.Τσιάρας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της σε αυτή τη διαδικασία τόσο για τον τρόπο όσο και και για τον χρόνο.

Θεοδωράκης: Περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε για την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει αύριο με τροπολογίες τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

«Έκτακτο: με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία (!) έρχονται τα νέα μέτρα! Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους», έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Βούτσης διέκοψε τη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να διαβουλευθεί με την κυβέρνηση και λίγη ώρα αργότερα, επαναλήφθηκε η συνεδρίαση και ανακοινώθηκε ότι τα προαπαιτούμενα θα έρθουν αύριο στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr