Με εξπρές διαδικασίες και την κυβέρνηση να επιδίδεται στις πιο θεαματικές πολιτικές πιρουέτες αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή σήμερα το βράδυ το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και όπως όλα δείχνουν οι τελευταίες μνημονιακές εκκρεμότητες για το 2015.
Η πρώτη γεύση δόθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης υπερασπίστηκαν δημόσια τις διατάξεις που ανοίγουν την κερκόπορτα στα distress funds προκειμένου να αγοράσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά ελληνικά δάνεια.
Είναι δε ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παραδίδοντας μαθήματα πολιτικού σουρεαλισμού, υποστήριξε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην δευτερογενή αγορά δίνει «μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και διευρύνει το περιθώριο ευνοϊκής αναδιάρθρωσης των δανείων». Το εντυπωσιακότερο είναι ότι καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από λίγους μήνες, ως αντιπολιτευόμενοι, αντί για εταιρίες μιλούσαν για «αδηφάγα κοράκια των αγορών». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) μίλησε για «ρεκόρ ανακολουθίας και δημαγωγίας» εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι «δίνουν τράπεζες και δάνεια σε «κοράκια»» ενώ ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.
Γ. Σταθάκης: Η δευτερογενής αγορά εγκυμονεί κινδύνους
Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης προκειμένου να αποκρούσει τις σφοδρές επιθέσεις της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την κυβέρνηση πως ανοίγει την κερκόπορτα για τα «κοράκια» των αγορών, επιχείρησε να συμψηφίσει τους κινδύνους που ενέχει η πώληση στεγαστικών και επιχειρηματιών δανείων στην δευτερογενή αγορά με τα πιθανά οφέλη που θα αναδυθούν.
«Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο» είπε με την χαρακτηριστική του άνεση ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει «οι δευτερογενείς αγορές έχουν λειτουργήσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τους κανόνες κάθε φορά να διαφοροποιούνται. Εμείς εισηγούμαστε ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια. Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυπες με αυτές των τραπεζών».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ύπαρξη δευτερογενούς αγοράς δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και «μεγαλύτερο εύρος αναδιάρθρωσης των δανείων» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι τα distress funds «πιθανόν να παίξουν ευνοϊκότερο ρόλο». «Μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο» επανέλαβε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «όμως εγκυμονούνται και κίνδυνοι τους οποίους αρμοδιότητα να αποτρέψει έχει το ρυθμιστικό πλαίσιο που εισηγούμαστε».
Για την κριτική ότι απελευθερώνεται η πώληση δανείων πρώτης κατοικίας είπε ότι «Όλα αυτά είναι εικασίες και αφορούν στην 2η διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι στην δεύτερη φάση «υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και εξαιρέσεις κατηγοριών δανειοληπτών».
Τι θα γίνει με τα δάνεια που εγγυητής είναι το Δημόσιο;
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού για τα δάνεια που εγγυητή εχουν το Δημόσιο. Ο υπουργός, αν και σημείωσε αρχικά ότι δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν θα εκχωρηθούν στην δευτερογενή αγορά, στη συνέχεια αποκάλυψε ότι για μέρος αυτών έχει υπάρξει «εμπλοκή» με την Κομισιόν, καθώς απαιτεί τη μεταβίβασή τους. «Δεν πρόκειται ποτέ να μεταφερθούν – προφανώς και αυτονοήτως – στην δευτερογενή αγορά. Εμείς θα τα εξαιρέσουμε σε κάθε περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει «Μας εγκαλεί η κομισιόν για κάποιες περιπτώσεις. Έχει παγώσει το θέμα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Από τα 3,2 δις ευρώ, τα 500 εκ. ευρώ βρίσκονται στις τράπεζες. Είναι μείζον το πρόβλημα».
Εκτός αυτού, αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον ΑΔΜΗΕ καθώς σε αντίθεση με τόσα έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του δημόσιου χαρακτήρα του δεν έχει «κλείσει».
Συγκεκριμένα αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ο ΑΔΜΗΕ δεν εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πακέτο προαπαιτούμενων είπε «Η συμφωνία του καλοκαιριού, έλεγε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει πλαίσιο για το πώς μπορεί να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ενέργεια χωρίς ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» για να προσθέσει «Αυτό που έγινε είναι ότι έχει κατατεθεί αυτό το σχέδιο, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στο δημόσιο. Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και εδώ μέσα και εκτός». Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να πει ότι η ελληνική πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως η μη απάντηση από τους εταίρους επι της ελληνικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ σημαίνει αποδοχή της!
Από την πλευρά των εισηγητών ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση των δανείων! Με την ίδια λογική είπε ότι και οι διατάξεις για τα νέα μισθολόγια αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις εισάγοντας «αρχές ισότητας και αξιοκρατίας».
Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ): «Παρθένες οι δημαγωγοί της ιστορίας μπροστά στην κυβέρνηση»
Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα και τις δεσμεύσεις του για να μην πάνε τα δάνεια σε distress funds «δηλαδή στα κοράκια που θα κυνηγούν τους δανειολήπτες». «Η κυβέρνηση κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας.
Οι δημαγωγοί της ιστορίας θα φαίνονται μπροστά τους παρθένες» είπε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει «κατά 52% αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (σ.σ. ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αυξήθηκαν κατά 43%) και αυτό είναι δικό σας έργο. Εϊπε ότι η κυβέρνηση δίνει τα δάνεια «στα κοράκια» και πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να ψηφίσει τις διατάξεις γιατί δεν θέλουμε να ξεπλύνουμε τη δημαγωγία και την ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν τα μισθολόγια είπε ότι «αποτελούν δωράκι 150 εκατ. ευρώ στους ψηφοφόρους σας. Για τις διατάξεις που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων είπε ότι ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης είχε υποστηρίξει ότι θα τις επαναδιαπραγματευτεί, τελικά «τις έφερε όπως ακριβώς τις είχε ο πρώην υπουργος Μ. Χρυσοχοϊδης» και πρόσθεσε «γιατί ο κ. Σπίρτζης κλωσούσε στο συρτάρι του αυτές τις συμβάσεις και τις έφερε ως κατεπείγουσα διάταξη – αν είναι έτσι πρέπει να παραιτηθεί γιατί όπως τις πήρε από τον κ. Χρυσοχοίδη αυτολεξεί τις καταθέτει».
Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) : «Δίνετε τράπεζες και δάνεια σε «κοράκια»
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επέλεξε να δώσει τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα συμφέροντα και τα δάνεια σε «κοράκια». Επίσης, υποστήριξε ότι προωθούνται διατάξεις για επιτελικές δομές στα υπουργεία που διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί «οι αρμόδιοι υπουργοί – η κυρίες Αντωνοπούλου και Φωτίου αλά και οι κ.κ. Τσιρώνης και Σκουρλέτης – δεν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους». Τέλος, για τους αυτοκινητοδρόμους επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό υποστηρίζοντας ότι ακολουθούσε την ρητορική της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα φέρνει τις ίδιες συμβάσεις που ο ίδιος καυτηρίαζε. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση «δίνει τα δάνεια στα αρπαχτικά. θα βάλουν στο χέρι όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την λαική περιουσία και την πρώτη κατοικία». Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι). «Ο κ. Τσίπρας έλεγε έχουμε μπροστά μας 4 μεγάλες μάχες. Για τα κόκκινα δάνεια έλεγε να αποτρέψουμε την αγορά από distress funds» είπε ο κ. Θεοχάρης για να ρωτήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «πώς θα ψηφίσετε τώρα τα αντίθετα από εκείνα που χειροκροτούσατε 2 μήνες πριν – πώς ευτελίζουν οι υπουργοί τις δεσμεύσεις τους;» «Ζούμε την εποχή του κυνισμού. Για να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία θα κάνετε τα πάντα» συνέχισε ο βουλευτής του Ποταμιού και συνέχισε σε άλλο σημείο: «φέρνετε μη λύσεις όπως θα έλεγε κι ο Αντρέας Παπανδρέου. Ολα τα αντιγράψατε από τον Αντρέα: τον τρόπο που μιλάει που κινεί τα χέρια του, το ζειμπέκικο – αυτό θα αφήνατε;»
Πηγή: protothema.gr