Φαινόμενο ρουτίνας αποτελούν πλέον οι κλοπές στα μάρκετ του Βόλου. Πολίτες, ημεδαποί και αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, νεαρής ηλικίας ή ηλικιωμένοι, ακόμη και παιδιά, ύστερα από ελέγχους σε ειδικούς χώρους των καταστημάτων διαπιστώνεται ότι έχουν κρύψει πάνω τους διάφορα αντικείμενα αλλά και τρόφιμα, που τα άρπαξαν από τα ράφια.
Συνήθως οι δράστες εντοπίζονται κατά την έξοδό τους από τα καταστήματα. Είτε προσποιούνται ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάτι, είτε περνούν από το ταμείο κανονικά και πληρώνουν όμως για ένα μόνο μέρος των πραγμάτων. Τα αυξημένα μέτρα που έχουν λάβει οι διευθύνσεις των καταστημάτων για την αποτροπή των κρουσμάτων δεν καθυστερούν να ξεσκεπάσουν την παράνομη δράση. Τα κλοπιμαία επιστρέφονται τελικά στα ράφια.
Οι υπαίτιοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Η 26χρονη Βολιώτισσα που συνελήφθη πριν από μερικές μέρες για απόπειρα κλοπής σε μάρκετ του Βόλου, κάθισε στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες. Στο εδώλιο ήταν αμίλητη. Τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, γιατί είχε επιστρέψει τα κλοπιμαία στο κατάστημα. Η διεύθυνση του μάρκετ δεν ήθελε έτσι την περαιτέρω ποινική δίωξή της.
Υπεύθυνος καταστήματος αλυσίδας στον Βόλο, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είπε ότι κλοπές υπήρχαν πάντοτε στα μάρκετ. Στις μέρες όμως αυτές, τόνισε, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ενώ πλέον αντικείμενα κλοπής δεν αποτελούν μόνο καλλυντικά ή προϊόντα κάβας, αλλά και κονσέρβες, τυροκομικά, κρέατα, όλων των ειδών τα τρόφιμα.
Κάποιοι είναι κατ’ επάγγελμα κλέφτες, λειτουργούν και με οργανωμένες ομάδες, «χτυπώντας» από κοινού τα καταστήματα-στόχους, άλλοι φαίνεται ότι το κάνουν πράγματι από ανάγκη. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που ακολουθούν με τη διεύθυνση των καταστημάτων, φέρονται να επικαλούνται προβλήματα.
Κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις
Τα αυξημένα κρούσματα έχουν οδηγήσει τα μάρκετ να έχουν ειδικό προσωπικό για τον έλεγχο ύποπτων ατόμων, αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των χώρων. Αν και στα καταστήματα, ιδιαίτερα τα πρώτα δεκαήμερα κάθε μήνα, με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων υπάρχει αυξημένη κίνηση, γεγονός που δυσκολεύει το προσωπικό να επιτηρεί τους χώρους, ωστόσο πάντοτε μία «αόρατη» κάμερα παρακολουθεί τις κινήσεις.
Τα συστήματα παρακολούθησης «τσακώνουν» ακόμη και εκείνους που καταναλώνουν τρόφιμα εντός των καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές από τις κλοπές εντοπίζονται μέρες αφότου έγινε η απομάκρυνση των προϊόντων. Εναντίον των δραστών, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές σχηματίζουν δικογραφίες.
Σε άλλο κατάστημα αλυσίδας στον Βόλο, ο υπεύθυνος είπε ότι το φαινόμενο απασχολεί με συχνότητα δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, μεταξύ των υπαιτίων συμπεριλαμβάνονται και άτομα νεαρής ηλικίας, ακόμη και ανήλικοι.
Ανάμεσά τους υπάρχουν και άνθρωποι που θα έβαζες για αυτούς το χέρι σου στη φωτιά, είπε υπεύθυνη άλλου μάρκετ στον Βόλο. «Βλέπεις οικογενειάρχες, που ήταν πάντοτε τυπικοί, να υποπίπτουν σε κλοπές», εξηγεί. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να βλέπεις να παρανομούν μικρά παιδιά. «Μαθητές του δημοτικού αρπάζουν σοκολάτες, κρουασάν, χυμούς. Κάποια δεν αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα των πράξεών τους και νομίζουν ότι πρόκειται για αστείο» επισημάνθηκε.
Ζητούν μετά συγνώμη
Μετανιωμένοι δηλώνουν μετά για τις πράξεις τους οι υπαίτιοι. «Επικαλούνται προβλήματα, ζητούν διακριτικά συγγνώμη» είπε η ίδια, τονίζοντας πάντως ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν επεισόδια. Ορισμένοι δράστες -όπως είπε- αρνούνται κατηγορηματικά τις κλοπές, ζητούν να τους ψάξεις αν και πάνω τους έχουν κλεμμένα. Τελικά με απειλές, παραδίδουν μόνοι τους τα κλοπιμαία.
Συνήθως η αξία των κλοπιμαίων είναι μικρή, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις. Πραγματική εικόνα ωστόσο για την έκταση της ζημίας στα μάρκετ, σε ετήσιο επίπεδο, δεν υπάρχει.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ