Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 12:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαδικασία διαζυγίου βρίσκονται Κίνημα Αλλαγής – Ποτάμι






Ο πολυκομματικός χαρακτήρας του νέου φορέα έφερε τελικά τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αντί να λειτουργήσει ως μεταβατική περίοδο προς την ενοποίηση έδωσε την ευκαιρία να διατηρηθούν και να φουντώσουν οι πολιτικές διαφορές και οι αποκλίνουσες προσωπικές στρατηγικές.

Το Σκοπιανό ήταν απλά η σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι. Το «περίεργο» όργανο του Πολιτικού Συμβουλίου (η εκλεγμένη από τη βάση πρόεδρος, οι τρεις βασικοί αντίπαλοί της στην εσωκομματική διαδικασία και δύο πρόεδροι μικρότερων κομμάτων) έβγαλε στην επιφάνεια τις αντιθέσεις που είχε μέσα το DNA της δημιουργίας του.

Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε μόνη να εκπροσωπεί τη βάση του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση του Κινήματος Αλλαγής, που είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία αρνητική απέναντι στη λύση της κυβέρνησης. Όλοι οι υπόλοιποι επέλεξαν το «ναι».

Και, αντί να υπάρξει συμβιβασμός στην προφανή επιλογή «να ζητήσουμε βελτιώσεις», Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης επέμειναν στο «ναι» και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκανε χρήση του προεδρικού δικαιώματος μένοντας στο «όχι».

Στάση που επικρότησαν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι οποίοι, επιπλέον, δεν αρνητικοί και στο διαζύγιο με το Ποτάμι, καθώς επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μία κατάσταση Βαβέλ, που υπονομεύει τις προοπτικές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν να ληφθούν μέτρα και να ανακοινωθούν διαγραφές μόλις έμαθαν τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη για «παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο». «Με στηρίζουν οι πολίτες, δεν έχω λόγο να πάρω μέτρα» απάντησε η Φώφη Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν και από τη στάση των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών. Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε χθες να διαδραματίσει ενωτικό ρόλο, επισημαίνοντας σε απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της πως το εγχείρημα θα συνεχιστεί. Σε σχετικά χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πάντως κατέστησε και δημόσια της συμφωνία του με τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ.

Η πρόταση μομφής στη Βουλή δίνει χρόνο και χώρο για δεύτερες σκέψεις, αλλά η Δευτέρα δε θα αργήσει να έρθει και τότε όλοι θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr