Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 08:39
Κόσμος

Σε «πόλη – φάντασμα» μετατράπηκε το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ






Η πόλη Σαρμ ελ-Σέιχ ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Αίγυπτο, μέχρι την τραγική πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, που στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους. Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, η πτώση ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η πόλη έχει ερημώσει και ο τουρισμός έχει δεχτεί ένα βαρύτατο πλήγμα, καθώς, σχεδόν, όλοι οι τουρίστες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους από φόβο για ένα ακόμα τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γιουσέφ, εκπρόσωπο του Υπουργού Τουρισμού, αν συνεχιστούν οι ακυρώσεις, κινδυνεύει να χαθεί το 70% της τουριστικής εισροής.

Συγκεκριμένα, ο Γιουσέφ δήλωσε πως: Οι Ρώσοι τουρίστες καταλάμβαναν την πρώτη θέση με τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο στην πόλη. Οι Βρετανοί υπολογίζονταν περίπου στο ένα εκατομμύριο. Η απώλειά τους αποτελεί τεράστιο χτύπημα για την τουριστική βιομηχανία».

Το πλήγμα είναι μεγάλο, αφού ο τουρισμός αποτελεί το 11,3% του ΑΕΠ στην Αίγυπτο και παρέχει το 14% των εσόδων της χώρας σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στην πόλη πλέον κυκλοφορούν μόνο οι ντόπιοι, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και μαγαζιών να έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Το 2014 εκτιμάται πως το Σαρμ ελ-Σέιχ φιλοξένησε τρία εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός που αναμένεται να πέσει δραματικά τη φετινή χρονιά.

Όσο για τους εκατοντάδες τουρίστες που έχουν ξεμείνει στην πόλη, περιμένουν με την πρώτη ευκαιρία να γυρίσουν στις χώρες τους. Η Αίγυπτος έχει απαγορεύσει τόσο την αναχώρηση όσο και την άφιξη νέων πτήσεων στην πόλη, προκαλώντας μια καθυστέρηση 4-5 ημερών για το ταξίδι της επιστροφής των φοβισμένων τουριστών.

Στις 31 Οκτωβρίου το ρωσικό αεροσκάφος Airbus A321 από το Σαρμ ελ-Σέιχ προς την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη 23 λεπτά μετά την απογείωσή του, οδηγώντας στον θάνατο 224 άτομα.

Την ευθύνη για την κατάρριψη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότερη αιτία της έκρηξης και στη συνέχεια της συντριβής ήταν η έκρηξη βόμβας στο εσωτερικό του αεροσκάφους.