Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 18:46
Κόσμος

Σοκ στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και πάνω από 460 τραυματίες από την επίθεση της αστυνομίας






Βίαια επεισόδια εκτυλίσσονται έξω από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία, από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Η Μαδρίτη κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το δημοψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και από τα ξημερώματα έκαναν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

19:30: Οι κάλπες θα κλείσουν σε μιάμιση ώρα (20:00 τοπική, 21:00 ώρα Ελλάδος) εκτός εάν υπάρχουν ακόμη «ουρές» σε εκλογικά τμήματα.

19:00: Σύμφωνα με τον Guardian οι τραυματίες είναι πάνω από 465.

18:30: Η ισπανική αστυνομία έκλεισε 92 εκλογικά τμήματα

Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ’ ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

17:55: Τουλάχιστον 460 οι τραυματίες

«Πάνω από 460 άτομα τραυματίστηκαν στην Καταλονία. Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης ζητώ άμεσο τέλος στις αστυνομικές επιθέσεις κατά των ανυπεράσπιστων πολιτών», ανέφερε η Αντα Κολάου.

16:40: Επεσε το online σύστημα, ψηφίζουν με χαρτί

Με δυσκολία διεξάγεται πλέον η ψηφοφορία στην Καταλονία καθώς, σύμφωνα με τον Guardian το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψήφων «έπεσε» με αποτέλεσμα οι πολίτες να ψηφίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο του… χαρτιού.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

337 τραυματίες, σφαίρες από καουτσούκ

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν σε εκλογικά κέντρα νωρίς το πρωί, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επιχειρώντας να απομακρύνει τους πολίτες που βρίσκονταν εκεί. Ηδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ακόμη και μπροστά σε μικρά παιδιά, ή με τους εκπροσώπους του νόμου να τραβούν με τη βία ηλικιωμένους. Τουλάχιστον 337 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Η καταλανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου του, δήλωσε πως 337 άνθρωποι τραυματίστηκαν «από την ισπανική κρατική αστυνομική βία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας τόνισε: «Εχουμε ξεκινήσει επαφές με την ΕΕ σχετικά με την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που θέτει σε κίνδυνο την ίδια Ενωση».

Αστυνομικοί με γκλόμπς χτυπούν με μανία και γυναίκες

Μάλιστα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες με αιμόφυρτους ηλικιωμένους ψηφοφόρους και το ερώτημα «Μαριάνο Ραχόι αυτή είναι η νίκη σου;».

Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρήση σφαιρών από καουτσούκ από τους αστυνομικούς στη Βαρκελώνη, ενώ συνεχίζεται η αναταραχή. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καταλονίας, 38 άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας της αστυνομικής βίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Τα ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από πλαστική σφαίρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Τραυματίες υπάρχουν και στις τάξεις των εκπροσώπων του νόμου. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών τραυματίστηκαν 9 αστυνομικοί και 2 μέλη της εθνοφυλακής, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο στο οποίο κουκουλοφόροι τους πετούν αντικείμενα, στη Βαρκελώνη.

Σοκαριστικά είναι και τα βίντεο με αστυνομικούς που απομακρύνουν διά της βίας τον κόσμο από σχολείο στη Βαρκελώνη.

Μαδρίτη: Αναγκαστήκαμε, δεν το θέλαμε

Την ώρα που οι εικόνες από τα βίαια επεισόδια κάνουν τον γύρο του κόσμου, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία στην Καταλονία, για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα, χωρίς να το θέλει. Η διαδικασία έχει καταλήξει μία φάρσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επαρχία, Ενρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

«Δεν φοβόμαστε». «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φώναζαν συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, την ώρα της αστυνομικής επέμβασης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το Reuters. Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο.

Οι αστυνομικοί κατάσχουν από τα εκλογικά κέντρα κάλπες και ψηφοδέλτια. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιδο δημοσίευσε στο Twitter βίντεο με ανάλογη επιχείρηση της αστυνομίας.

Πάντως, σε άλλες περιοχές της Καταλονίας, κυρίως σε μικρά χωριά, κάποιοι ψηφίζουν. Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το 73% των εκλογικών κέντρων έχουν ανοίξει και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει υπομονή γιατί γίνονται διαρκείς επιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Εισβολή στο εκλογικό κέντρο που θα ψήφιζε ο Πουτζεμόντ

Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία και στο εκλογικό κέντρο της Χιρόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ.

Αστυνομικοί απομάκρυναν το συγκεντρωμένο πλήθος και εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Ομως, ο Πουτζεμόντ ψήφισε τελικά, σε ένα χωριό της περιοχής.

Δήμαρχος Βαρκελώνης: Δειλή η κυβέρνηση

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Αντα Κολάου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την παρέμβαση της ισπανικής αστυνομίας.

«Ο πρόεδρος μιας δειλής κυβέρνησης γέμισε την πόλη μας με αστυνομία. Η Βαρκελώνη, μια ειρηνική πόλη, δεν φοβάται».

«Τυπώστε σπίτι σας τα ψηφοδέλτια»

Σε μία προσπάθεια να προχωρήσει κανονικά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, για να ψηφίσουν, αν έχει κλείσει εκείνο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, δήλωσε ότι θα θεωρηθούν έγκυρα τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι πολίτες. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ συμπλήρωσε.

Στην ουρά από τα ξημερώματα

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι πολίτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, αψηφώντας την απαγόρευση. «Ξύπνησα νωρίς γιατί η επαρχία μου με χρειάζεται», δήλωσε στο Reuters η Εουλαλία Εσπινάλ Τάρο. Η 65χρονη συνταξιούχος στάθηκε στην ουρά, μαζί με περίπου άλλα 100 άτομα, έξω από εκλογικό κέντρο σε σχολείο στη Βαρκελώνη, στις 5 το πρωί της Κυριακής. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε εδώ», συμπλήρωσε.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, πολίτες έφραζαν τις πόρτες των εκλογικών κέντρων, για να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διαδικασία.


Φωτογραφίες: AP


Φωτογραφίες: ΑP

Το τελευταίο δεκαήμερο η ένταση κορυφώθηκε με συλλήψεις, κατασχέσεις και «μπλοκάρισμα» ιστοσελίδων που παρείχαν πληροφορίες για το πού μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες. Από το βράδυ της Παρασκευής, πολλές οικογένειες κατέλαβαν σχολεία τα οποία θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα. Αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους, για να προστατέψουν αυτούς τους χώρους σε 30 καταλανικές πόλεις. Το Σάββατο όμως, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει μπλοκάρει πολλούς τέτοιους χώρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει.


Φωτογραφία: AP

Πηγή από την καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

«Πραξικόπημα το δημοψήφισμα»

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ισπανός πρέσβης στη Βρετανία, Κάρλος Μπασταρέτσε, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας».

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε την καταλανική κυβέρνηση ότι αυτή της η πρωτοβουλία θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη σταθερότητα στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία.

«Αν (σ.σ.: η κυβέρνηση της Καταλονίας) πετύχει τον στόχο της, αυτό θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι μια επαρχία μπορεί να παραβεί τους νόμους», είπε ο Ισπανός πρέσβης.

Πηγή: iefimerida.gr