Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 15:31
Κόσμος

«Σουρωτήρι» τα ελληνικά σύνορα λένε οι Ευρωπαίοι και πιέζουν για Frontex






Με ελβετικό τυρί παρομοίασε τα σύνορα της Ελλάδας ο Γκι Φερχόφσταντ, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την σθεναρή άρνηση της Αθήνας να δεχθεί να αναλάβει η Frontex τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας.

Μετά τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπρέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήταν η σειρά του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή να απευθυνθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φρούρηση των συνόρων της από ευρωπαϊκές χώρες «προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης. Δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της. Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυστηρό ύφος ο Βέλγος πολιτικός.

Για το θέμα παρενέβη μάλιστα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του  ότι θα μπει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.

Νωρίτερα,  ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι είναι «πρόθυμοι να βοηθήσουν» την Ελλάδα και πως η ΕΕ «ελπίζει πως θα μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές».

Ο Κατάινεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση των ελληνικών αρχών να δεχθούν βοήθεια από τη FRONTEX και την Επιτροπή στην διασφάλιση των συνόρων τους και το κατά πόσο αυτό παρουσιάζει προβλήματα στη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν, δήλωσε πως καταλαβαίνει «τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας» αλλά πως η διασφάλιση της ελευθερίας της μετακίνησης των Ευρωπαίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν «διαφυλάξουμε τα σύνορα μας».

Αναλυτικά ο Φιλανδός Επίτροπος τόνισε πως: «Δεν κάναμε τη συζήτηση αυτή στο κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον όχι από όσο γνωρίζω. Όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να ασφαλίσουν τα σύνορα τους. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι στην Σένγκεν και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές. Είναι πολύ σημαντικό πως η ελευθερία (μετακίνησης) των Ευρωπαίων θα διατηρηθεί και αυτό είναι δυνατό μόνο εάν διαφυλάξουμε τα σύνορα μας. Είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση και όπως είπα, όλοι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε».

Από τη πλευρά του, ο Ολλανδός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια περί συμφωνίας με την Τουρκία για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ΕΕ. Η φήμη αυτή γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της  Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας από τη Γερμανική Εφημερίδα FAZ και έκανε λόγο για 400.000 πρόσφυγες.

Ερωτηθείς για την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας ο Επίτροπος χαρακτήρισε τις φήμες ως «ανοησίες» και απέρριψε την ύπαρξη τους. Σημειώνουμε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε λόγο για «εθελοντική» μετεγκατάσταση από την Τουρκία και δεν δεσμεύθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.

Μουζάλας: Εργαζόμαστε για να κάνουμε την Σένγκεν να λειτουργεί σωστά

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας διέψευσε ότι η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διέψευσε και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε την Ελλάδα για εκδίωξη από τη Σένγκεν, όπως είχαν δημοσιεύσει οι Financial Times.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι διπλωμάτες που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται, αλλά ανεπίσημα.

«Εργαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να την κάνουμε να λειτουργεί σωστά. Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Δεκέμβριο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το Reuters αναφέρει, μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί Σύροι πρόσφυγες, να ταξιδέψουν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά της μέχρι τα βόρεια σύνορά της, προς τον προορισμό τους, που είναι η Γερμανία.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, λοιπόν, ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι, όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Παρά την ενόχληση της Ευρώπης, ωστόσο, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως «η ελληνική πλευρά κινείται προς την απαραίτητη κατεύθυνση», επομένως η συζήτηση για την αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν αυτή την εβδομάδα -στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, την Παρασκευή- μπορεί να μην χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρότι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και «παραλίγο να βγει από την ευρωζώνη», τονίζουν πως η Αθήνα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.

Από την άλλη, ο κ. Μουζάλας επισημαίνει πως η χώρα μας έχει δαπανήσει περίπου ένα δισ. ευρώ σε εκτός προϋπολογισμού κονδύλια, για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική ροή και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Παράλληλα, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά είπε πως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δείξουν κατανόηση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν θα βοηθήσει.

Ο Τόιβας, μιλώντας στο Reuters, επισήμανε: «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το λύσουμε. Αλλά το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».

Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

«Αναληθή» χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τα δημοσιεύματα -με πιο πρόσφατο αυτό των Financial Times- που αναφέρονται σε σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό ζήτημα.

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σχολίασε επί του ζητήματος η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια τόνισε: «Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών της ΕΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

«Δυστυχώς, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.