Εξαιρετικά αμφίβολη είναι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως το τέλος Νοεμβρίου. Τα προβλήματα που ανέδειξαν οι συμβολαιογράφοι ανακοινώνοντας την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς –ηλεκτρονικούς και εκ του σύνεγγυς για την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι δεν είναι τα μοναδικά. Συμβολαιογράφοι που έχουν εικόνα της προετοιμασίας που έχει γίνει εκφράζουν φόβους ότι το σύστημα που έχει αναπτυχθεί δεν θα καταστεί εφικτό να υποστηρίξει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ενώ η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί –μετά και την τοποθέτηση που έκανε ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup- ότι οι πλειστηριασμοί δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο αλλά ένα μείζον ζήτημα που συνδέεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Το μήνυμα ελήφθη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος κατά τη διάρκεια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε υπέρμαχος του να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί τουλάχιστον για τα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Προκειμένου να καλυφθεί πολιτικά για τη στροφή από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» η κυβέρνηση έχει εντάξει στο λεξιλόγιό της την έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή». Ενδεικτικό και το χθεσινό non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο αναφέρει: «Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει λύση στους συμβολαιογράφους οι οποίοι εδώ και καιρό προβάλλουν το θέμα της ασφάλειάς τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, ενώ σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.
Η προστασία της διαδικασίας και η ενίσχυση της ασφάλειας, καλύπτει μόνο το ένα κομμάτι του προβλήματος. Όσοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα από κοντά τις προετοιμασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο το σύστημα που έχει στηθεί θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Το κλίμα, αναμένεται να είναι ούτως ή άλλως τεταμένο το πρώτο διάστημα. Η κυβέρνηση, κατόπιν σχετικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες υποστηρίζει ανοικτά ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό το όριο θα αφορά μόνο στις πρώτες κατοικίες. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να βγουν στο σφυρί και μικρότερης αξίας ακίνητα και μάλιστα πολύ σύντομα.
Τα εγκαίνια του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνουν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ημερομηνία. Στις 29 Νοεμβρίου, θα είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσουν –αν αυτό καταστεί εφικτό- την 3η αξιολόγηση. Η αποτυχία θα κοστίσει καθώς οι δανειστές κατέστησαν σαφές σε όλους τους τόνους ότι με το ΔΝΤ να πιέζει για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου του, το ΔΝΤ έδωσε χαρακτήρα επείγοντος στην άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μιλώντας για «μεταρρύθμιση κλειδί» και πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γ. Μάρεϊ, ξεκαθάρισε πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν βασικό συστατικό του προγράμματος του Ταμείου.
«Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα και ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν», είπε.
Πηγή: The TOC