Ο λαβύρινθος της ατέρμονης διαπραγμάτευσης για το χρέος προκαλεί απανωτούς πονοκεφάλους στους επιτελείς του Μαξίμου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αναζήτηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι διαρκείς σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση ενισχύει τη ρητορική της απέναντι στο Βερολίνο και «καρφώνει» Σόιμπλε, δείχνοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής στις 22, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου αδιέξοδο.
Οι κυβερνητικοί, επιμένουν σε «καθαρή λύση» που, όπως λένε, θα δώσει τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Ενώ, κατά πληροφορίες χθες το πρωί, συνεδρίασε η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου. Όπου και έγινε μια αποτίμηση των εξελίξεων έτσι όπως διαμορφώνεται.
Χωρίς περιθώρια ελιγμών
Η κυβέρνηση στη πραγματικότητα είχε δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές:
• Είτε να αναγκαστεί σε συνθηκολόγηση με μία πιο… ευέλικτη πρόταση που επεξεργάζεται το Παρίσι, εν είδη παραλλαγής της πρότασης που παρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου και που θα ανοίγει παράθυρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
• Είτε να πει «όχι» και ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος στη Σύνοδο Κορυφής. Επιλογή, που αν προκριθεί, θα σημάνει ότι ο πρωθυπουργός παίρνει μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να προκύψει πολιτική κρίση που θα έχει κολοσσιαίες συνέπειες για την οικονομία.
Αβέβαιο το QE
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται τέλος, η προοπτική για την ένταξη στο QE.
Το όλο ζήτημα προσλαμβάνει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς και πολλά κυβερνητικά στελέχη δείχνουν στην τελική επιλογή Ντράγκι. Με δεδομένο πάντως ότι κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η βούληση του διοικητή της ΕΚΤ, το Μαξίμου ρίχνει τους τόνους για το QE, που προϋποθέτει την ανοχή της Γερμανίας τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.