Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 23:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός για τα κοινωνικά επιδόματα: Αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ για να μην πέσει «μαχαίρι»






Ούτε οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση- κινητικότητα στο Δημόσιο, ούτε οι δύσκολες αποφάσεις στα εργασιακά δείχνουν να απασχολούν ιδιαιτέρως την κυβέρνηση.

Αυτό που συνεχίζει να “καίει” το οικονομικό επιτελείο είναι η συμφωνία με τους δανειστές ότι όντως υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Μετά από μια ακόμα μαραθώνια σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει Euroworking Group και επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα των επιδομάτων, καθώς αναζητούνται τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ από τον Προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το κονδύλι δεν φαντάζει απαγορευτικό, ωστόσο η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι εύκολη, αφού ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι εξαιρετικά δύσκολος, με δεδομένο ότι θα πρέπει να “κλειδώσει” διπλάσιο πλεόνασμα από φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των Θεσμών έχουν μπει στρεβλώσεις που παρατηρούνται π.χ. στο πώς κατανέμεται το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα, αφού κατά την άποψη των ξένων τεχνοκρατών, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιδομάτων που προβλέπονται για ένα ή δύο παιδιά και των αντίστοιχων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αν δεν βρεθεί τρόπος- δηλαδή κονδύλια- για να γεφυρωθούν αυτές ή άλλες παρόμοιες διαφορές, τότε ο πέλεκυς των περικοπών θα πέσει βαρύς. Σημειωτέον, δε, ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δεν μπορεί να καλύψει όλους τους σημερινούς δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, αφού στοχεύει κυρίως σε πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Σε αντίθεση με την έντονη ανησυχία για την τύχη οικογενειακών, αναπηρικών, φοιτητικών και λοιπών επιδομάτων, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι τα χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές στο Δημόσιο δεν είναι απολύτως δεσμευτικά, άρα οι καθυστερήσεις δεν θα προκαλέσουν εμπλοκή στην αξιολόγηση. Επίσης, στο θέμα των Εργασιακών, εκτιμάται ότι είτε οι αποφάσεις για τις απεργίες (αυξημένη πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια σωματεία) και τη Διαιτησία θα πάνε λίγο πιο πίσω είτε θα βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα, όπως συνέβη στη δεύτερη αξιολόγηση.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ισχύσει, όμως, αν το ΔΝΤ κατέβει στις διαπραγματεύσεις με άγριες διαθέσεις. Όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, ενώ οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμβάλουν στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η στάση του Ταμείου παραμένει ο άγνωστος “Χ” της εξίσωσης.

Πηγή: iefimerida.gr