Σταματάει τους λεονταρισμούς και τις θριαμβολογίες περί γραβάτας η κυβέρνηση και δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε προ καιρού ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τι σημαίνει αυτό; «Οχι» διευθέτηση του ελληνικού χρέους τώρα, «όχι» σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέο δάνειο, «όχι» σε ποσοτική χαλάρωση άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση αναγκάζεται να συρθεί σε αυτή τη λύση -την οποία πανηγυρικά είχε απορρίψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου- αφού σύσσωμοι οι δανειστές κάνουν μέτωπο με τα τρία «όχι».
Οι δανειστές απαιτούν από την Αθήνα να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας και τα μέτρα και μετά να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) όλα τα ζητήματα για ελάφρυνση του χρέους και για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο με νέο δάνειο. Το τελευταίο σημείο υποκρύπτει και την πρόθεση των δανειστών να «μαγειρέψουν» ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Βελτιωμένη πρόταση Σόιμπλε
Αυτό που φαίνεται να θέλει τώρα η κυβέρνηση είναι η πρόταση Σόιμπλε να παρουσιαστεί λίγο βελτιωμένη, ώστε να σώσει τα προσχήματα και να φύγει από το Eurogroup που θα γίνει στις 15 Ιουνίου με κάποια υπόσχεση.
Τόμας Βίζερ: Ολοταχώς για το σενάριο Σόιμπλε
Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group), χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, μέχρι να υπάρξει κοινή θέση βιωσιμότητας του χρέους. Η αισιοδοξία του πηγάζει προφανώς από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σύρεται τώρα στο «κακό» σενάριο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίσταση.
Είναι ακριβώς το σενάριο που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εδώ και καιρό και το παρουσίασε στο προηγούμενο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε τότε, αλλά τώρα ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει και να το αποδεχθεί. Εξάλλου, το ξεκαθάρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει με χρήματα και ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πάει για αργότερα.
Θα έχει μια αόριστη δέσμευση το Eurogroup
Ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ με δηλώσεις του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberösterreichische Nachrichten θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup. «Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 95%», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε δε ότι η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Είμαστε ακόμα στη β’ αξιολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη αξιολόγηση. Αυτό είναι μια ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν χωρίς το ΔΝΤ» υποστήριξε ο επικεφαλής του EuroWorking Group.
Τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους ανέφερε και η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, όπου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους.
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν η πρόοδος στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα του χρέους, το οποίο πλέον είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Nίκος Παππάς: Επιφυλακτικός για λύση
Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε διατυπώσεις και λύσεις που να φέρνουν την Ελλάδα στη σφαίρα της κανονικότητας», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μιλώντας στον Real FM, είπε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα αφήνει τις ισχυρές μακροοικονομικές ενδείξεις να ριζωθούν και να πολλαπλασιαστούν και να μπει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα γίνει αν δεν μας δώσουν τη διατύπωση που να διασφαλίζει την είσοδό μας στο QE (ποσοτική χαλάρωση), υπογράμμισε: «Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Εurogroup -που δεν είναι θεσμός- δεν θα είναι θέση να δώσει λύση».
Και στη συνέχεια παρέπεμψε στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Στις 22 Ιουνίου (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι αν χρειαστεί θα φτάσουμε στη Σύνοδο: «Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία έκπληξη αν συμβεί αυτό, δεν θα μας ξαφνιάσει».
«Η παρουσία ή μη του Ταμείου δεν είναι το κριτήριό μας»
Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη στάση του ΔΝΤ, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε λύση που δεν είναι λύση. Η παρουσία ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι το κριτήριό μας, αλλά αν διαμορφώνεται η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του χρέους».
Επιπλέον, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «είμαστε σε χρονική φάση τέτοια που δεν υπάρχουν χρονικά περιθώργια για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή, φαίνεται ότι γίνεται ελαστική η θέση του σε αυτό που είχε σημαία».
Τα περί γραβάτας του Τσίπρα
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Παππάς για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός ανέβασε τον πήχη προ ημερών λέγοντας ότι σύντομα θα φορέσει γραβάτα επειδή θα επιλυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, σχολίασε: «Ποτέ δεν πηγαίνουμε στη μάχη με τα όπλα κατεβασμένα. Άλλοι καθύβριζαν τον ελληνικό λαό. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι και τον πήχη ψηλά να βάζουμε και να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα».
Σκουρλέτης: Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας -Δεν θα συμβιβαστούμε
Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης επικρατεί απαισιοδοξία. Ο Πάνος Σκουρλέτης ομολόγησε, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ότι η κυβέρνηση ζει μια «διαρκή πολιτική ήττα», αλλά συνέχισε με λεονταρισμούς, λέγοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές λιτότητας.
«Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας. Είμαστε αναγκασμένοι διαρκώς να κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να διακρίνουμε και ποιές είναι οι μικρές έστω δυνατότητες για να σώζουμε ή να κερδίζουμε πράγματα από τη συμφωνία με τους θεσμούς», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, σημείωσε ότι αν δουν την κυβέρνηση να συμβιβάζεται με τα μέτρα λιτότητας «θα είναι το πρώτο βήμα της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς». «Μπορεί να υποστήκαμε μια πολιτική ήττα, αλλά η μεγαλύτερη πολιτική ήττα είναι όταν υιοθετείς τις προτάσεις του αντιπάλου σου. Και αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι η τελευταία «εξακολουθεί να υπεραμύνεται της λογικής των προγραμμάτων λιτότητας».
«Μια διαφορά», πρόσθεσε, «που πρέπει να την υπενθυμίζουμε συνέχεια γιατί είναι διαφορετικό να εφαρμόζεις πράγματα όταν βρίσκεσαι απέναντι με υπέρτερους συσχετισμούς, με παγιωμένες καταστάσεις, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις απέναντί σου έναν ιδιόμορφο πόλεμο από το εξωτερικό και το εσωτερικό, να συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πολλά περιθώρια επιλογών αλλά να λες ότι εγώ δεν συμβιβάζομαι με αυτή την πολιτική, δεν παραδέχομαι ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Και είναι τελείως διαφορετικό να λες ότι υπάρχει ο μονόδρομος της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ότι έχει έρθει το τέλος της ιστορίας, ότι οι διακρίσεις μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς έχουν τελειώσει».
Δήλωσε επίσης ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει τα ζόρια της κυβέρνησης, γνωρίζει ότι δεν είμαστε εμείς οι οποίοι αποτελούν την αυθεντική έκφραση αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται. Και το χαίρεται αυτό. Προτιμάει αυτούς που παλεύουν να λειάνουν τις επιπτώσεις μιας αντικοινωνικής πολιτικής από αυτούς που την καθαγιάζουν».
Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας λόγο για «ακαμψίες της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι πειραματόζωο, όχι μόνο για να εφαρμόζονται ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά για να αρχίζει να εμπεδώνεται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με τις διευρυμένες ανισότητες. Μιας Ευρώπης που ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τις μεγάλες αξίες που την οδήγησαν στη συγκρότησή της».