Έναν σύγχρονο ψηφιακό σεισμολογικό σταθμό εγκατέστησε το εργαστήριο Γεωφυσικής του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους χώρους του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών στον Τύρναβο.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο σεισμογράφος και ο συνολικός εξοπλισμός του σταθμού είναι τελευταίας τεχνολογίας και ειδικότερα το σεισμόμετρο είναι υψηλής ευαισθησίας.
Ο σταθμός, ο οποίος λειτουργεί ήδη και είναι καταχωρισμένος στα διεθνή κέντρα με τον κωδικό TYRN καταγράφει όλες τις σεισμικές δονήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά του ελλαδικού χώρου. Παράλληλα είναι συνδεδεμένος, με ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και τους άλλους φορείς του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων της χώρας, και, κατ’ επέκταση και με τα Ευρωπαϊκά Σεισμολογικά Δίκτυα και Κέντρα Συλλογής Δεδομένων (ORFEUS, κλπ.). Οι καταγραφές του είναι ήδη προσβάσιμες από όλα τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, ενώ σύντομα θα είναι επίσης προσβάσιμες και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Τυρνάβου.
Επιπλέον, έχει την δυνατότητα να καταγράφει ακόμη και μη αισθητούς, πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς, και θα συμβάλλει στη μελέτη της σεισμικότητας και της σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, δε, ο σταθμός μπορεί να εξυπηρετήσει και εκπαιδευτικούς σκοπούς.