Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται μαζί μας εδώ και δεκαετίες και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της pop κουλτούρας. Από τα κλασικά και θρυλικά arcade τύπου Space Invaders, μέχρι τους πιο μοντέρνους τίτλους που θυμίζουν χολιγουντιανή ταινία, τα video games έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους ηλικιακό κοινό.
Το αμερικανικό περιοδικό TIME αποφάσισε όμως να παρακάμψει αυτά τα ηλικιακά «σύνορα» και να καταρτίσει μια λίστα με τα 50 κορυφαία βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών. Όπως σημειώνεται, μάλιστα, η ομάδα του περιοδικού έθεσε πάνω από 150 υποψήφιους τίτλους σε μια μακρά διαδικασία κατάταξης με πολλά στάδια προκειμένου να συνθέσει τη λίστα με τα κορυφαία παιχνίδια μίας περιόδου σχεδόν 40 ετών!
Δείτε αναλυτικά τα 10 κορυφαία βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών…
10. World of Warcraft
Το 2004, η Blizzard σύστησε σε εκατομμύρια παίκτες την ιδέα ενός online κόσμου όπου η έννοια των multiplayer παιχνιδιών περνά στο επόμενο επίπεδο. Όπως συνέβη και με πολλά προϊόντα που επηρέασαν τον κόσμο, η Blizzard δεν ήταν τόσο ότι εφηύρε κάτι νέο, όσο ότι πήρε μια υπάρχουσα ιδέα και την τελειοποίησε: από τον τρόπο που οι παίκτες συναντιούνται και κοινωνικοποιούνται διαδικτυακά μέχρι πώς απεικονίζονται μεγάλοι ψηφιακοί κόσμοι.
Όπως σημειώνει το TIME, ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έμοιαζαν «αληθινά» και δίχως περιορισμούς, καθώς οι παίκτες μετακινούνταν από την άκρη μιας ηπείρου στην άλλη δίχως να βλέπουν οθόνες αναμονής. Επιπλέον, η εταιρεία κατόρθωσε να άρει το «στίγμα» και με το πέρας του χρόνου καθιέρωσε την ιδέα του online gaming. Τέλος, τα τεράστια έσοδα που απέφερε για χρόνια, κέντρισαν το ενδιαφέρον πλήθος σχεδιαστών να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανάλογα online παιχνίδια.
9. The Oregon Trail
«Βάναυση γοητεία» είναι ο χαρακτηρισμός που το αμερικανικό περιοδικό αποδίδει σε αυτό το παιχνίδι του 1971 που ανέπτυξαν 3 καθηγητές στο Carleton College της Μινεσότα σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Επρόκειτο για μια προσομοίωση της επέκτασης στην Αγρία Δύση, όπου ο παίκτης μπορεί να επιλέξει τη δική του στρατηγική επέκτασης και τακτική επιβίωσης. Το παιχνίδια κατόρθωσε να δημιουργήσει σχεδόν από το μηδέν ένα μαγεμένο κοινό σε χιλιάδες σχολικές αίθουσες των ΗΠΑ που διέθεταν υπολογιστές Apple II. Βοήθησε έτσι στην εισαγωγή μιας ολόκληρης γενιάς στο θαυμαστό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών.
8. Super Mario Bros.
Στα μέσα του ’80, η ιαπωνική Nintendo μάς εισάγει στον κόσμο των αδελφών Μάριο και Λουίτζι. Δέχονται χτυπήματα από μανιτάρια, βγάζουν το καβούκι φτερωτών χελωνών, χτυπούν κουτιά με σύμβολα ερωτηματικών και πετούν φωτιές. Όλα αυτά, ενώ επαγγέλλονται… υδραυλικοί!
«Ξεκάθαρα τα ναρκωτικά των ’70s λειτουργούσαν», σημειώνει χιουμοριστικά το TIME. Κι όμως, με κάποιο περίεργο τρόπο το παιχνίδι παραμένει το ίδιο διασκεδαστικό και σήμερα, όσο ήταν και πριν 3 δεκαετίες. Ο Μάριο κυριολεκτικά τρέχοντας, κατάφερε να κάνει το NES μια εξαιρετικά δημοφιλή κονσόλα, το Super Mario ένα κορυφαίο παιχνίδι και επιτυχημένο franchise και τέλος να βάλει τη Nintendo στο χάρτη του video-game.
7. The Legend of Zelda
Παρά τη (δικαιολογημένη) νοσταλγία για το κλασικό NES των μέσων του ’80, δεν υπάρχει αμφιβολία πόσο συναρπαστικό ήταν το αυθεντικό Zelda. Το παιχνίδι περιπέτειας προσέφερε μια εμπειρία που κανένας παίκτης βιντεοπαιχνιδιών δεν είχε νιώσει μέχρι τότε, συνδυάζοντας αναβαθμιζόμενα όπλα, χάρτη που ολοένα και επεκτεινόταν και μερικούς πολύ καλούς γρίφους. Στόχος, άλλωστε, του θρυλικού σχεδιαστή παιχνιδιών, Shigeru Miyamoto, ήταν να δημιουργήσει έναν κόσμο που θα έμοιαζε με «μινιατούρα κήπου που οι παίκτες θα μπορούσαν να βάλουν μέσα τα δικά τους σχέδια». Και με τη δυνατότατα για σώσιμο παιχνιδιών (η πρώτη κονσόλα που έδινε τη δυνατότητα), αυτό ακριβώς συνέβη! Οι παίκτες αντί να παλεύουν να τερματίσουν το παιχνίδι σε μια και μόνο φορά που θα καθόντουσαν, μπορούσαν να προχωρήσουν με την ησυχία τους, εξετάζοντας κάθε γωνιά του φανταστικού κόσμου…
6. Minecraft
Σαν κεραυνός εν αιθρία παρουσιάστηκε το Minecraft από το ανεξάρτητο σουηδικό στούντιο Mojang, φέρνοντας το σπάνιο παράδειγμα ενός παιχνιδιού που ο τίτλος του συνοψίζει τέλεια το gameplay: αρχικά εξορύσσεις πράγματα και κατόπιν τα σκαλίζεις. Στον πυρήνα του, πρόκειται για μια μεθοδική διαδικασία αναδιοργάνωσης των ελάχιστων πληροφοριών (κύβους πέτρας με βρώμα και μεταλλεύματα διασκορπισμένα σε τοπία βγαλμένα από υπολογιστές του ’80) σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα, κατασκευές και μηχανισμούς. Αρχής γεννωμένης από το Νοέμβριο του 2011, όποτε και κυκλοφόρησε, κατόρθωσε να πουλήσει πάνω από 100 εκατ. αντίγραφα, να βγει σε επίσημη «Εκπαιδευτική Έκδοση» προσαρμοσμένη για αίθουσες διδασκαλίας και γενικά να αφήσει το στίγμα του όσο ελάχιστοι τίτλοι.
5. Ms. Pac-Man
Η κυρία του… κυρίου Pac-Man μπορεί να προέκυψε σαν τη συνέχεια του αυθεντικού παιχνιδιού, διέθετε όμως περισσότερες κινήσεις από τον σύζυγό της. Πρόκειται για μια -δίχως άδεια- τροποποίηση του κλασικού παιχνιδιού που παρουσιάστηκε το 1982 με τον αρχικό τίτλο «Crazy Otto», μέχρι οι εγκέφαλοι πίσω από τη δημιουργία να το πουλήσουν στην Midway, η οποία το ονομάτισε «Ms. Pac-Man» (κα. Pac-Man) για να προσελκύσει το γυναικείο κοινό. Ωστόσο, η κυρία Pac-Man, όπως σημειώνει το TIME, έκανε πολλά περισσότερα από το απλά να συνεχίσει την παράδοση του ήδη δημοφιλούς παιχνιδιού. Με 4 τύπους λαβυρίνθων (σε αντίθεση με τον έναν του κανονικού παιχνιδιού), πιο έξυπνα «φαντάσματα» και φρούτα μπόνους που προέκυπταν στην πορεία, γρήγορα επισκίασε το αυθεντικό παιχνίδι. Το γεγονός ότι είναι ακόμη διασκεδαστικό να το παίζεις, το τοποθετεί στην υψηλή αυτή θέση.
4. Doom
Το αμερικανικό περιοδικό μάς ρωτά να ονομάσουμε το αγαπημένο μας σύγχρονο first-person shooter. «Πιθανότατα θα είναι το Call of Duty, το Halo ή το Counter-Strike. Όλα αυτά τα παιχνίδια, και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες περισσότερα, οφείλουν ένα τεράστιο χρέος στο Doom», σημειώνει το TIME. Το παιχνίδι της id Software που κυκλοφόρησε το 1993, έβαλε τους gamers σε μια υψηλής έντασης μάχη για τη Γη, μέσω ενός ανώνυμου πεζοναύτη του διαστήματος που μάχεται ενάντια στις δυνάμεις της κόλασης. Το Doom έγινε ένα πραγματικό φαινόμενο, εισάγοντας εκατομμύρια παίκτες σε αυτά που θα έμελλε να γίνουν οι βασικές αρχές του είδους.
3. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Ο αιωνόβιος πρωταγωνιστής του Nintendo 64, με τα μυτερά αυτιά και τα πράσινα ρούχα και η περιπλάνησή του στην εξαίσια και τρισδιάστατη έκδοση της Hyrule, βρίσκεται συνήθως στην κορυφή στις λίστες με τα καλύτερα παιχνίδια για μια πληθώρα λόγων. Ο τρόπος που επέτρεπε στους παίκτες να εξερευνήσουν έναν τρισδιάστατο κόσμο ήταν τόσο τέλειος και μεγαλειώδης, που -όπως σημειώνει το περιοδικό- έμοιαζε λιγότερο με τη διαδικασία που η Nintendo θα επιχειρούσε τη με το ζόρι προσαρμογή καινοτόμων ιδεών σε ένα νέο υπόδειγμα, αλλά με το υπόδειγμα να στριμώχνεται στις ιδιοτροπίες της Nintendo.
Οι ομαλοί γρίφοι, η πανέξυπνη χαρτογράφηση και ο επαναστατικός χειρισμός με στόχο πάντα τη διατήρηση της ελευθερίας ενώ εκτελούμε άλλες δράσεις, ήταν όλα τόσο πρωτοποριακά που ανάγκασε σχεδόν όλους τους σχεδιαστές να υποκλιθούν, με ορισμένους να φτάσουν να το αποκαλέσουν το Zelda ως «ένα κινούμενο γραφείο ευρεσιτεχνιών».
2. Super Mario 64
Το
πρώτο παιχνίδι με τον υδραυλικό που είδαμε και παραπάνω «έχτισε» μια ολόκληρα σειρά παιχνιδιών Super Mario. Όμως έπρεπε να φτάσουμε στο Super Mario 64 του 1996 για να καταφέρει ένα παιχνίδι να μεταφέρει τους φαν της Nintendo σε ένα σύμπαν που κανένας προηγούμενος τίτλος της σειράς δεν είχε κατορθώσει, ενώ παράλληλα έφερνε μαζί του και μια νέα «γλώσσα» για τον τρόπο αλληλεπίδρασης του παίκτη με έναν τρισδιάστατο κόσμο.
Με πάνω από 11 εκατ. πωλήσεις, ήταν ένα από τα πιο καλο-πουλημένα παιχνίδια του Nintendo 64, ωστόσο η σημαντικότερη συνεισφορά του ξέφευγε από τα όρια της συγκεκριμένης κονσόλας, καθώς άλλαξε μιας για πάντα τον τρόπο σχεδιασμού ολόκληρης της βιομηχανίας. Όπως άλλωστε το έθεσε ο Dan Houser, συνιδρυτής της Rockstar και ένας από τους δημιουργούς του Grand Theft Auto V, «όποιος φτιάχνει τρισδιάστατα παιχνίδια και λέει ότι δεν δανείστηκε κάτι από το Mario ή το Zelda (του Nintendo 64), λέει ψέματα!»
1. Tetris
Σχεδιάστηκε από έναν ρώσο επιστήμονα των υπολογιστών, διανεμήθηκε μαζικά από μια ιαπωνική βιομηχανία και οι παίκτες απλά το… έλιωσαν! Το Tetris δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο από την παρουσίασή του, το 1984. Το 1989, η Nintendo έφερε τον θρυλικό τίτλο στο NES και το Game Boy και εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη την επιτυχία τους.
Έκτοτε, έγινε διαθέσιμο σε σχεδόν κάθε πλατφόρμα και -όπως το θέτει το TIME- «μια απόδειξη για τον ατέρμονο ζήλο μας να στοιβάζουμε τεμάχια». Εκτός από εξαιρετικά εθιστικό, το Tetris φαίνεται σύμφωνα με έρευνες πως προσφέρει και οφέλη στην υγεία, όπως έλεγχο της αδηφαγίας, ενώ συμβάλει και στην πρόληψη του μετατραυματικού στρες. Οι φανατικοί του παιχνιδιού θα συμφωνούσαν με τα παραπάνω, προσθέτοντας όμως πώς το υψηλό σκοράρισμα σε μια «συνεδρία» με το παιχνίδι, ομοιάζει με διαλογισμό!