Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 19:47
Κόσμος

Τα βασικά σενάρια για τη συντριβή του Τουπόλεφ: Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος -Οχι τρομοκρατία






Η τρομοκρατία δεν περιλαμβάνεται στις βασικές θεωρίες για τα πιθανά αίτια της συντριβής του Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα, είπε το πρωί ο ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ.

Πρόσθεσε δε ότι ερευνάται ένα «ολόκληρο φάσμα» για το τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του Τουπόλεφ.

Σύμφωνα με τον Σοκόλοφ «ένα τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα» μπορεί να προκάλεσε την τραγωδία.

«Σήμερα οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία και υποθέτουμε ότι η αιτία ήταν είτε τεχνικά προβλήματα ή κάποιο λάθος του πιλότου. Αλλά το υπογραμμίζω ότι μόνον μια έρευνα μαζί με την επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων του υπουργείου Άμυνας θα μας πει με βεβαιότητα», είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ η τεράστια επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται κοντά στο Σότσι με τη συμμετοχή κάπου 3.500 ατόμων σε πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα και βαθυσκάφη μετά τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους με τους 92 επιβαίνοντες .

Οι ομάδες έρευνας, περιλαμβανομένων και 139 δυτών, εργάστηκαν σε τρεις βάρδιες όλη νύχτα και η επιχείρηση συνεχίστηκε αδιάκοπα, δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί 11 ατόμων και 154 συντρίμμια από την έναρξη της επιχείρησης.

Η ακτίνα ερεύνης των 10.500 στρεμμάτων επεκτάθηκε σχεδόν μέχρι την ακτή.

«Θραύσματα του Τu-154 βρέθηκαν ένα μίλι απ’ την ακτή ανοικτά του Σότσι σε βάθος 50-70 μέτρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

To αεροσκάφος εξαφανίστηκε απ’ τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του απ’ το αεροδρόμιο Άντλερ του Σότσι στις 05:25 το πρωί τοπική ώρα με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας. Η πτήση προερχόταν απ’ τη Μόσχα και σταμάτησε στο Σότσι για ανεφοδιασμό.

Το Tu-154 επρόκειτο αρχικά να ανεφοδιαστεί στην πόλη Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας, αλλά λόγω κακοκαιρίας πήγε στο Σότσι.

«Ως εκ τούτου κανείς δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι το αεροπλάνο θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι», δήλωσε πηγή απ’ τις υπηρεσίες ασφαλείας στο πρακτορείο TASS.

Και μετά την άφιξη στο Άντλερ «μόνον δύο συνοροφύλακες κι ένας υπάλληλος του τελωνείου ανέβηκαν στο αεροπλάνο και μόνον ένας πλοηγός έφυγε για λίγο απ΄το σκάφος για να ελέγξει τον ανεφοδιασμό», πρόσθεσε η πηγή.

Μεταξύ των επιβαινόντων ήσαν και 64 μέλη της φημισμένης χορωδίας Αλεξαντρόφ του ρωσικού στρατού, που πήγαιναν στη Συρία για να δώσουν συναυλία για τους ρώσους στρατιώτες.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που έπαιξαν ρωσικά ΜΜΕ λέγοντας ότι πρόκειται για την καταγραφή της τελευταίας συνομιλίας μεταξύ του πιλότου και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δεν διαφαίνονται προβλήματα που πιθανόν να αντιμετώπιζε το πλήρωμα.

Οι φωνές ακούγονται ήρεμες μέχρις ότου το αεροσκάφος εξαφανίζεται κι ο πύργος ελέγχου προσπαθεί μάταια να αποκαταστήσει την επικοινωνία.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι συνθήκες πτήσης ήταν καλές.

Το αεροσκάφος είχε συμπληρώσει 33 χρόνια πτήσεων. Είχε περάσει από τεχνικό σέρβις τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε υποστεί μεγάλες επισκευές τον Δεκέμβριο του 2014. Ο πιλότος περιγράφεται απ’ τις ρωσικές αρχές ως «έμπειρος».

Η σημερινή έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία.

Στη λίστα επιβαινόντων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνεται και ο διευθυντής της χορωδίας Αλεξαντρόφ, Βαλερί Χαλίλοφ, εννιά δημοσιογράφοι, οκτώ στρατιώτες, δύο δημόσιοι υπάλληλοι κι οκτώ μέλη του πληρώματος.

Μεταξύ των θυμάτων είναι κι η Ελιζαβέτα Γκλίνγκα, γνωστή ως δρ Λίζα, η διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fair Aid, τιμημένη με κρατικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χορωδία Αλεξαντρόφ επρόκειτο να δώσει μια συναυλία την Πρωτοχρονιά στη ρωσική αεροπορική βάση κοντά στη Λατάκια.

Πηγή: iefimerida.gr