Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 09:38
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τα εμβάσματα που έκαψαν τον Μαρινάκη για το Noor 1»






Τρομακτικές αποκαλύψεις από το κυριακάτικο «Documento» για τη διαδρομή του χρήματος από εταιρίες προς το Noor 1 με τους 2.1 τόνους ηρωίνης και τα τραπεζικά εμβάσματα που «έκαψαν» τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εν συντομία (όπως αναφέρει το κυριακάτικο «Documento»): Τραπεζικά εμβάσματα από εταιρίες συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη και των συνεργατών του προς τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη του «Noor 1» το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η χρηματοδότηση και μεταφορά του φορτίου των 2.1 τόνων της ηρωίνης έκαψαν τον μεγαλοπαράγοντα των ΜΜΕ και του ποδοσφαίρου.

Τα στοιχεία που προσκόμισαν στην εισαγγελέα ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι τρεις στενοί συνεργάτες του, σε συνδυασμό με τις γραπτές ή και προφορικές εξηγήσεις που έδωσαν κάποιοι εξ αυτών για τις επίμαχες πιστώσεις προς την εταιρία του ισοβίτη, κρίθηκε ότι δεν αφορούσαν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές, όπως κατηγορηματικά ισχυρίζονται οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.

Αναφέρεται ενδεικτικά στη σχετική δικογραφία και στα συμπεράσματα της εισαγγελέα σχετικά με τις επίμαχες συναλλαγές εκατομμυρίων μεταξύ των εταιριών Μαρινάκη και συνεργατών του με την εταιρία του Γιαννουσάκη ότι:

  • Τραπεζικό έμβασμα προς την εταιρία του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη δικαιολογήθηκε ως πίστωση για κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου σε πλοίο, που όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε υποστεί καμία βλάβη.
  • Άλλη πίστωση, επίσης σε λογαριασμό του ισοβίτη, έγινε για πετρέλευση (ανεφοδιασμό με καύσιμα) πλοίου, ενώ άλλη ήταν η συμβαλλόμενη εταιρία.
  • Συγκεκριμένες πιστώσεις, αν και δικαιολογήθηκαν ως οφειλόμενες αμοιβές δικηγόρου, μπήκαν και πάλι στην εταιρία του Γιαννουσάκη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για… μελλοντικά έξοδα των πλοίων της Capital (συμφερόντων Μαρινάκη) που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο όπου δραστηριοποιείτο και η εταιρία του Γιαννουσάκη.

Έτσι, έπειτα από συνδυασμό εγγράφων-στοιχείων, τα οποία μάλιστα «κουμπώνουν» και με τις αρχικές καταγγελίες του ίδιου του ισοβίτη (στη συνέχεια αναίρεσε τους ισχυρισμούς του αλλά είχε δείξει ήδη τη διαδρομή…), και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων της δικογραφίας, η εισαγγελέας του Πειραιά κατέληξε στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος της, με βάση το οποίο ασκήθηκαν οι κακουργηματικές ποινικές διώξεις. Οι εξηγήσεις των κατηγορουμένων δεν έπεισαν την Τζήβα καθώς όπως εξηγεί λεπτομερώς στο σκεπτικό της, τα κενά και οι αντιφάσεις οδήγησαν στην άσκηση της βαρύτατης κακουργηματικής δίωξης.

Η εταιρία με τα 8 εκατομμύρια δολάρια

Τα στοιχεία της δικογραφίας που, σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της εισαγγελέα, δικαιολογούσαν την άσκηση των ποινικών διώξεων βρίσκονται πλέον για περαιτέρω διερεύνηση στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, προέδρου Πρωτοδικών Ευαγγελίας Αλεξακίδου.

Σε αυτήν ανατίθεται και η διαλεύκανση του ρόλου που ενδεχομένως έχει παίξει σε σχέση πάντα με τη ζοφερή υπόθεση και μια ακόμα ύποπτη αμερικανική εταιρία, με μεγάλες καταθέσεις στον λογαριασμό της εταιρίας G-Tankers του Γιαννουσάκη που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για την MCMP, με έδρα το Ιλινόι, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπάρχουν και δύο Έλληνες. Η οικονομική αστυνομία που είχε στενή συνεργασία με την κ. Τζίβα καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών της κατάφερε να εντοπίσει και ανακρίνει τον έναν από τους δύο Έλληνες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα 8 εκατ. δολάρια αφορούσαν χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου του Γιαννουσάκη. Ο εν λόγω μάρτυρας όμως δεν προσκόμισε ποτέ τα έγγραφα που είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν και αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Η εισαγγελέας Τζίβα έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές αρχές, το οποίο όμως δεν έχει αποφέρει καρπούς ακόμη. Αναμένονται επίσης και άλλα στοιχεία από το Ντουμπάι, το οποίο εν μέρει έχει απαντήσει στα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλει η εισαγγελέας.

Οι εταιρείες και οι καταθέσεις

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είχε αρχικά υποστηρίξει ο Γιαννουσάκης, στον τραπεζικό λογαριασμό της G-Tankers με δραστηριότητα στον Περσικό Κόλπο είχαν γίνει καταθέσεις από εταιρίες συμφερόντων Μαρινάκη ή και συνεργατών του που -κατά τον Γιαννουσάκη- αφορούσαν την κάλυψη εξόδων μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης και ιδίως τα δύο δοκιμαστικά ταξίδια πριν από την οριστική μεταφορά του. Η ύπαρξη του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού και κυρίως των επίδικων καταθέσεων επιβεβαιώθηκε από την απάντηση των αρμόδιων αρχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών. Το Ντουμπάι ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα στις 30.10.2017, αποστέλλοντας τελικά στοιχεία για την εταιρία του Μ. Γιαννουσάκη και την κίνηση των τραπεζικών της λογαριασμών. Η επίσημη ενημέρωση για την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού έγινε από την Κεντρική Τράπεζα των Εμιράτων.

Σημαντικό ρόλο στην έρευνα έπαιξε η οικονομική αστυνομία, τη συνδρομή της οποίας είχε ζητήσει η εισαγγελέας με έγγραφο ήδη από τις 10.3.2017. Η οικονομική αστυνομία ανέλαβε να διερευνήσει την ακολουθία των υπό διερεύνηση εμβασμάτων από το 2013 ως το 2015, τη διετία δηλαδή που έγιναν η χρηματοδότηση και η μεταφορά του φορτίου του θανάτου μέχρι που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από τις λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η οικονομική αστυνομία (φέρει ημερομηνία 13.12.2017), το επίμαχο αυτό διάστημα ο Μάκης Γιαννουσάκης διατηρούσε εταιρικό λογαριασμό σε δολάρια για την εταιρία των G-Tankers Petroleum FZE στην τράπεζα Bank of Baroda των Εμιράτων. «Οι συναλλαγές» αναφέρεται στο πόρισμα «που αποτυπώνονται στον εν λόγω λογαριασμό δεν αφορούν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές οιουδήποτε είδους μεταξύ της εταιρίας συμφερόντων του G-Tankers και των εταιριών που πραγματοποιούν πιστώσεις στον λογαριασμό του».

Ακολουθούν κάποιες από αυτές που καταγράφονται εισαγγελικό πόρισμα και οι οποίες πρώτα και κύρια είχαν καταγγελθεί ως μη εμπορικές από τον ίδιο τον Μ. Γιαννουσάκη, ο οποίος παρά τις προσπάθειες του να αποφυλακιστεί είναι ακόμη έγκλειστος εκτίοντας την πρωτόδικη ποινή των ισοβίων για το «Noor 1».

* Στο γράφημα εμφανίζονται οι διαδρομές του χρήματος το επίμαχο διάστημα 2013-15

MCMP (έχει δύο Έλληνες στο ΔΣ): 8 εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου
Capital Ship Management Corp (συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη): 563.400 και 436.098 δολάρια για πετρέλευση.
Express Energy Inc: 409.962 δολάρια για πετρέλευση
Marathon Carriers and Shipbrokers Ltd: 59.994 και 49.994 δολάρια για επανεκτίμηση αμοιβών και εξόδων δικηγόρου
Marlex Corporate Serviced Ltd: 50.000 και 40.000 δολάρια για επανεκτίμηση αμοιβών και εξόδων δικηγόρου
Hellenic Hull Management HMA Limited: 280.000 δολάρια για κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου

Το πλήρες ρεπορτάζ σχετικά με την υπόθεση του ναρκόπλοιου και τα εμβάσματα που έκαψαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη μπορείτε να βρείτε στην εφημερίδα «Documento», η οποία κυκλοφορεί σήμερα.