Μια σειρά ερωτημάτων και εύλογων καχυποψιών δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις του τελευταίου 24ώρου σχετικά με το θέμα της συζήτησης στην Βουλή επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία και την περίεργη ανάμειξη ενός μεσάζοντα στην όλη διαδικασία με ενδείξεις (αποδείξεις κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει σηκώσει εξαιρετικά τους τόνους) σκανδάλου, με κύριο υπόλογο τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας. Και, ίσως, όχι μόνο…
Η συζήτηση, επρόκειτο να γίνει σήμερα στην Βουλή, μετά την αναβολή που ζήτησε η κυβέρνηση (ήταν να διεξαχθεί την περασμένη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου), λόγω της τραγωδίας και των καταστροφών στην Δυτική Αττική. Κι’ ενώ αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ζήτησε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση… να αναβληθεί εκ νέου για την επόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με το αιτιολογικό ότι θέλει να παραβρεθεί και ο ίδιος, για να βάλει έτσι τέλος στην «προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση» της αντιπολίτευσης η οποία «στοχεύει να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης».
Ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται στο Παρίσι για να παραλάβει το βραβείο «Πολιτικού Σθένους» που του έχει απονεμηθεί. Η απονομή επρόκειτο αρχικά να γίνει στις 23 Οκτωβρίου, αλλά την ανέβαλλε ο πρωθυπουργός λόγω άλλων υποχρεώσεών του, για σήμερα 23 Νοεμβρίου. Και η ημερομηνία αυτή, ήταν γνωστή όταν οριζόταν η ίδια μέρα για την εξ αναβολής συζήτηση της επίμαχης επερώτησης, πράγμα που σημαίνει ότι κάλλιστα θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να ορισθεί άλλη ημέρα, προκειμένου να είναι και ο ίδιος παρών. Αλλά δεν το έπραξε…
Η απουσία Τσίπρα από την μετά μεγάλου ενδιαφέροντος αναμενόμενη σκληρή σύγκρουση στην Βουλή με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ στον κυβερνητικό εταίρο του κ. Καμμένο,και μάλιστα με αναφορές σε αδιαφάνεια, περίεργους μεσάζοντες και διαπλοκή, λογικό ήταν να προκαλέσει εντυπώσεις ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει τον κ. Καμμένο χωρίς την δική του κάλυψη που αναγκαστικά θα έπρεπε να του παράσχει αν ήταν παρών στην συζήτηση.
Και ενώ η εκδοχή αυτή συζητιόταν στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους, ανακοινώθηκε ξαφνικά το μεσημέρι η επιστολή Τσίπρα προς Βούτση, η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες- προκλήθηκε ύστερα από πίεση (για πρωθυπουργική παρουσία και στήριξη…) του ίδιου του κ. Πάνου Καμμένου.
Συμπτώσεις…
Κατά περίεργη συγκυρία, την ίδια ώρα ήρθε και μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ο κ. Κοτζιάς απειλεί με… φυλάκιση έως 10 έτη, βάση του νόμου περί κατασκοπείας, όσους (δημοσιογράφους, πολιτικού, ΜΜΕ) δημοσιοποιήσουν απόρρητα έγγραφα σχετικά με την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία! Μια ευθεία απειλή εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ κ. Λοβέρδου, ο οποίος προχθές, και εν όψει της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτησης της επερώτησης, κατέθεσε στην Βουλή απόρρητα έγγραφα (όπως ο ίδιος επεσήμανε) για την επίμαχη υπόθεση! Τα οποία ο κ. Βούτσης τοποθέτησε σε φάκελλο που σφράγισε και τον παρέδωσε στον κατά νόμο υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μιχάλη Καλογήρου.
Και εδώ αρχίζουν τα σενάρια αντιπερισπασμού και συγκάλυψης ενός πιθανού σκανδάλου με πρωταγωνιστή, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας και στρατηγικό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, αφού χωρίς την στήριξή του καταρρέει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Κατ’ αρχήν τι το «απόρρητο» έχει η όλη υπόθεση πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία; Ο στρατός, αποφάσισε να πωλήσει βλήματα με σχετικά σύντομη ημερομηνία λήξης τους. Προσφέρθηκε (έτσι εμφανίζεται τυπικά, τουλάχιστον…) ως αγοραστής η Σαουδική Αραβία, για 100.000 βλήματα. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να πωλήσει 300.000 βλήματα και στην όλη διαδικασία παρεμβαίνει ένας… μεσάζων, εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας κατά τον κ. Καμμένο, αλλά… άγνωστος στην ίδια την Σαουδική Αραβία! Ο ρόλος του εν λόγω μεσάζοντα, να εξετασθεί και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Αλλά, η πώληση αυτή καθ’ αυτή, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ όπως δήλωσε καταθέτοντας και σχετικά έγγραφα στην Βουλή ο ίδιος ο κ. Καμμένος, τι είδους “απόρρητο” συνιστά;
Τι κρύβει η επίκληση του «απόρρητου»
Αλλά, ακόμη και αν υποτεθεί ότι κάποια στοιχεία της αγοραπωλησίας έχουν κάποιο απόρρητο χαρακτήρα, γιατί άραγε τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή δεν θα μπορούσαν να εξετασθούν από τους εκπροσώπους του λαού κεκλεισμένων των θυρών, υπό καθεστώς ελεγχόμενης μυστικότητας (έχει ξαναγίνει για την λίστα Λαγκάρντ) ώστε ν’ αποδειχθεί αν ή όλη υπόθεση εκτός από οσμή έχει και περιεχόμενο σκανδάλου, αδιαφάνειας, διαπλοκής, πολιτικής ανηθικότητας;
Εκτός και αν πίσω από αυτή την προσφορά αγοράς ελληνικών βλημάτων με σύντομη ημερομηνία λήξης ( που σημαίνει ότι αυτός που τα αγοράζει σκοπεύει ο ίδιος ή ο όποιος άλλος τελικά τα παραλάβει να τα χρησιμοποιήσει σύντομα, πριν την επικείμενη λήξη τους…) και την διαφορά μεταξύ 100.000 και 300.000 βλημάτων, υποκρύπτονται άλλου είδους συμφωνίες πολυεπίπεδες και πολυεθνικές, που θα «κάψουν» πολύ σημαντικότερα πολιτικά πρόσωπα… Εξ ου και η όψιμη ευαισθησία του υπουργείου Εξωτερικών, και οι επικλήσεις -απειλές ενεργοποίησης του νόμου περί κατασκοπείας…
Και, επιτέλους, τι προέχει η διαιώνιση ενός καθεστώτος διαφθοράς και συναλλαγής σ’ ότι αφορά τις εξοπλιστικές αγοραπωλησίες στην χώρα ( υπενθυμίζεται ότι ένας παρ’ ολίγον πρωθυπουργός,ο Άκης Τσοχατζόπουλος, βρίσκεται στην φυλακή για μίζες περί τα εξοπλιστικά…) ή να μπει ένα τέλος σ’ όλη αυτή την αθλιότητα, με το όποιο πολιτικό κόστος;
Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, πάντως, δείχνουν ότι ίσως φοβάται κάτι περισσότερο από την διατάραξη των λεπτών ισορροπιών με τους ΑΝΕΛ, χάρη στις οποίες διατηρείται στην εξουσία. Κάτι πιο σοβαρό από ένα «απλό» Καμμένος-γκέιτ…