Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη άμεση συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στην περιοχή του Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά ειδικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που οι μάχες σε περιοχές της Συρίας μένοντας και ως εκ τούτου νέες προσφυγικές ροές είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ξανά.
Συγκεκριμένα η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, υπογραμμίζει πως η σημαντικότερη συνεισφορά που θα επιφέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα είναι ο περιορισμός των ακόμα δυσμενέστερων συνεπειών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την συνέχιση των εχθροπραξιών στην Συρία.Εντούτοις την απόφαση ανακοίνωσε εχθές ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προέκυψε μετά από αίτημα των τριών χωρών, Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.
«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Όπως έγινε γνωστό η δράση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα αναπτύσσεται σε ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και των τουρκικών ακτών. Η δύναμη αυτή θα έχει διάθεση 57 πλοία. Τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.
Όσον αφορά στις λεπτομέρειες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα είναι υπό γερμανική διοίκηση
Η γερμανική διοίκηςη θα συνεργάζεται με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή
ξεχωριστό ρόλο θα έχει η Frontex
Η μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ θα διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.
«Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη…να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ότι δεν θα ενεργούν στον εναέριο χώρο ή στα εθνικά χωρικά ύδατα η μια της άλλης» συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα στο πρόβλημα γιατί μας επηρεάζει όλους» κατέληξε στην ανακοίνωση του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.
«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας εκφράζονται συνεχώς ανησυχίες για την περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα της χώρας. Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο δεύτερος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν και υπόλοιπα λιμάνια της χώρας ως κόμβοι υποδοχής προσφύγων, αν κλείσουν τα σύνορα.
Ο κ. Μώραλης ανέφερε πως ο Πειραιάς παίζει έναν κομβικό ρόλο, στη δύσκολη αυτή διαδικασία που γίνεται. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε πως η στάση της δημοτικής αρχής του Πειραιά ηταν πολύ καλή, “διότι ειναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει κι αν ο καθένας το αντιμετωπίζει με τη λογική να φύγουν απο την αυλή μου κι ας πανε όπου άλλου”. “Δεν βγάζεις άκρη έτσι”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
“Συμφωνώ απολυτα”, απάντησε ο κ. Μώραλης.
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας: “Πρέπει να μοιράσουμε τα βάρη και να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή των περισσότερων εξ ημών ειναι προσφυγική, έχουμε ρίζες και έχουμε και βιώματα ως Έλληνες”.
Πηγή: protothema.gr