Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 20:46
Ελλάδα

Τρία «αγκάθια» βλέπουν οι Θεσμοί στο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου






Το δημοφιλές έργο… «Οι κακοί δανειστές και  οι άλλοι»  φαίνεται πως θα δούμε για ακόμα μία φορά ενόψει της προώθησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Ήδη ξεκίνησε ο επικοινωνιακός πόλεμος στην Ελλάδα,  όπου το Μαξίμου, αν και στέλνει μηνύματα στους δανειστές, διαβεβαιώνει ότι δεν θα προβεί η κυβέρνηση σε νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και πως είναι αποφασισμένo να πολεμήσει ενάντια στους δανειστές που με δόλο ζητούν περικοπές στοχεύοντας στο εσωτερικό. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποιεί πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα είναι σκληρή και σημειώνει ότι «ορισμένοι έχουν έμμονη με τις μειώσεις» υπονοώντας το ΔΝΤ.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους πολιτικούς αρχηγούς, στη συνέχεια πήρε το δρόμο για τους Θεσμούς και αναμένεται ένας δύσκολος μήνας διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα με πηγές, η κύρια διαφωνία με τους δανειστές αποτελεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει, για ακόμα μία φορά, το ρόλο του κακού μεταξύ των άλλων Θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί δεν συμφωνούν με το ύψος 1,5% των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ωστόσο η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική σε σχέση με το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία από τους Θεσμούς σε ό,τι αφορά τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις με «αγκάθια» την αύξηση των εισφορών
και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Παράλληλα, το σχέδιο για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών έχει προβληματίσει τους Θεσμούς, όπου -αν και δεν έχουν λάβει επισήμως την πρόταση – τα πρώτα σχόλια δεν είναι θετικά, διότι  αναφέρουν ότι είναι φόρος υπέρ τρίτων. Παρά ταύτα, πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει φύγει το σενάριο αυτό από το τραπέζι, εφόσον όμως υπάρξουν βελτιώσεις. Οι δανειστές ζητούν, επίσης, να  συγχωνευτούν 16 Ταμεία σε ένα, όχι μόνον διοικητικά, αλλά και να έχουν την ίδια πολιτική σε εισφορές και απολαβές. Ένα ακόμα αίτημα αποτελούν οι μειώσεις τις υψηλές κύριες συντάξεις, αλλά και να μπει ένα ταβάνι.

Το ΔΝΤ πάντως προβλέπεται να μην κάνει πίσω, εμμένοντας στα αιτήματά του και είναι πολύ πιθανό το Ασφαλιστικό να αποτελέσει το μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, αλλά και το χαρτί του σε περίπτωση που θελήσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Μία τέτοια εξέλιξη, αν και δεν είναι από μόνη της αρνητική, μπορεί να αποτελέσει η αφορμή να αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος. Το γεγονός αυτό παραδέχεται και ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή: “από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι ‘φυσικός σύμμαχος’ της ελληνικής κυβέρνησης”. Από την άλλη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος.

Επομένως, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προβάλει ως “κόκκινη” γραμμή την προστασία των κύριων συντάξεων, ωστόσο το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά  λύσεις για το ασφαλιστικό που λύνουν το πρόβλημα για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ζητώντας από την κυβέρνηση να προτείνει μία μακροπρόθεσμη λύση  30 ετών και όχι ένα πλάνο για όσο διαρκεί μία θητεία. να μπει το πρόβλημα κάτω από το χαλί για όσο διαρκεί η παρούσα κυβερνητική θητεία.

Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά ταξίδια-εξπρές, όπως και άλλα στελέχη, προκειμένου να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόμιπλε ή και άλλους κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, βρίσκεται στη φάση της διοργάνωσης ένας κύκλος συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών στο εξωτερικό, που όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί, ώστε να μπορεί να υπάρξει και ενημέρωση για το ποιους και πότε θα συναντήσει ο ίδιος ή άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Η πλήρης ενημέρωση των θεσμών επί του νομοσχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει και ο υπουργός Εργασίας έθεσε υπόψιν των πολιτικών αρχηγών ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου. Επίσης,  ενημέρωσε τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι μπορούν, αν το ζητήσουν να ενημερωθούν και επί της ποσοτικοποίησης ολόκληρης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

 

Πηγή: protothema.gr