Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 07:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό – Βόρεια Μακεδονία το όνομα






Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της FYROM ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ώρα 18:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο τη θετική απάντηση του Ζόραν Ζάεφ για την επιτευχθείσα συμφωνία και του ανακοίνωσε ότι το όνομα που δέχθηκαν οι Σκοπιανοί είναι το Βόρεια Μακεδονία – Republika Severna Makedonija – Republic of North Macedonia.

Η ίδια πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου είπε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά σημεία της συμφωνίας. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα που έχει συμφωνηθεί, αν και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διαφορά της ονομασίας

«Μεταφέρω καλά νέα: Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας απασχολεί για παρα πολλά χρόνια, τη διαφορά της ονομασίας» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο.

«Έχουμε λοιπόν συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

«Οι γείτονες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αλλαγές και στο σύνταγμα της FYROM για να αλλάξουν και τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυρωτισμό αλλά το σημαντικότερο όλων κατ΄εμέ είναι ότι με αυτη την συμφωνία διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομια και παρακαταθήκη της ελληνικής Μακεδονίας» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι πολύ σημαντικό διότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας» συνέχισε.

Τσίπρας: Η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου έχουν πληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση» εξήγησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα πρέπει πρώτα η συμφωνία, η καλή συμφωνία, να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κι εμείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω να διοργανωθεί, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αποτελεί αυτή η συμφωνία ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα» έκλεισε την τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Είναι μία καλή συμφωνία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε από την πλευρά του:

«Είναι καλή η συμφωνία. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes. Είναι μία καλή συμφωνία που έχει θέσει προϋποθέσεις και πληροί τους όρους που έθεσε η Ελλάδα. Πλέον, εναπόκειται στην πρωην γιουγκολασβική δημοκρατία της μακεδονίας να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε και ότι θέλει να προχωρήσει η καλή σχέση γειτονίας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ως δημοκρατικό κράτος να υπογράψει μία συμφωνία που θα εναντιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας του. Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας, που τόσο καιρό είχε κακοπάθει, αυτός ακριβώς είναι καλό για τον γειτονικό λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία, διότι δεν ήταν μόνο μία παραβίαση της ιστορίας και της κληρονομίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά οδηγούσε σε μία γελοιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους».

 

 

Πηγή: protothema.gr