Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025 07:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά το κοινωνικό μέρισμα -Τα κριτήρια






Στο σύστημα που έχουν χτίσει οι κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματα που τις υποστηρίζουν απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την υψηλότερη φορολογία στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον κυνισμό που του απέδωσε η ΝΔ κατηγορώντας τον ότι παραδέχθηκε πως συνειδητά η κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη, σημείωσε ότι κυνισμός για τον ίδιο είναι η «δήθεν υποστήριξη των μεσαίων τάξεων από τα δύο κόμματα που τα 40 τελευταία χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη φοροδιαφυγή».

Κάνοντας αναφορά στα Paradise Papers, ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε:

«Το κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει για εμένα δεν είναι οι παράνομες πράξεις φοροδιαφυγής, που σίγουρα είναι πολλές και σημαντικές, αλλά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσό από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια βρίσκεται εκεί νόμιμα. ‘Αρα, ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν, είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο».

Συμπλήρωσε, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ότι οι μεσαίες τάξεις πρέπει να γνωρίζουν πως η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει «δεν είναι απόρροια ούτε μιας «σκόπιμης» υπερφορολόγησης, ούτε των μεταναστών, ούτε του κοινωνικού κράτους που δήθεν υποστηρίζει τους τεμπέληδες, αλλά των 40 χρόνων νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνήσεων που τον υπηρέτησαν, αδιαφορώντας σκοπίμως για την κατάσταση αυτή».

Το κοινωνικό μέρισμα

Σε ερώτηση για το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε ότι γίνεται συζήτηση με τους Θεσμούς για την κατανομή του. Σημείωσε ότι το ποσό που θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι, αλλά θα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που έχουν σημασία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία και τη δημιουργία αποθεμάτων «για να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο τον Αύγουστο του 2018».

«Το κοινωνικό κομμάτι δε, θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης. Αθροιστικά, όπως έχω ξαναπεί, το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς θα είναι διπλάσιο του περσινού», δήλωσε ακόμη.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, σχολίασε ότι όλες οι πλευρές «έχουν συνομολογήσει ότι επιθυμούν λύση και αυτό φαίνεται και από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουν πολλή τεχνική δουλειά και άρα αυτό παίρνει τον χρόνο του. «Αλλά θεωρώ πως η βούληση η οποία υπάρχει ώστε να τελειώσουμε εγκαίρως, θα μας επιτρέψει να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, με τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Ιδιαίτερης σημασίας είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή ο μηχανισμός που συνδέει τα περαιτέρω μέτρα για το χρέος με τις επιδόσεις της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση του ΔΝΤ τον Φλεβάρη για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο στο να είναι υπό όρους και με νέες δεσμεύσεις η ελάφρυνση του χρέους. Διότι αφενός δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια της επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αφετέρου δεν δίνει σαφήνεια στις αγορές και άρα στη δυνατότητά μας για αυτοχρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr