«Υγρή δίαιτα»: Γεννά ελπίδες το πιλοτικό πρόγραμμα για ασθενείς με διαβήτη στη Βρετανία
Σούπες και ροφήματα βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους γιατρούς που δρομολόγησαν το πρόγραμμα – Ελπίδες για αντιστροφή της πορείας της νόσου
Η «υγρή δίαιτα», επιτρέπονται μόνες σούπες και ροφήματα- θα δοκιμαστεί σε διαβητικούς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν ημερησίως μόνο 800 θερμίδες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», τουλάχιστον πέντε χιλιάδες ασθενείς θα ακολουθήσουν την «δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων» -σούπες και ροφήματα- με τους γιατρούς να ευελπιστούν ότι θα αντιστραφεί η πορεία της νόσου.
Με την «υγρή δίαιτα» επί τρεις μήνες οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να χάσουν αρκετά κιλά. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι στους ασθενείς, οι οποίοι πρόσφατα διαγιγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2,η ασθένεια εισήλθε σε τροχιά ύφεσης ενώ το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων πέτυχε απώλεια βάρους 15 κιλών ή περισσότερων.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι, περίπου το 10% του προϋπολογισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία δαπανάται για τη θεραπεία του διαβήτη,η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία,Σίμον Στίβενς, δήλωσε:
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρόκειται να επιταχύνει την δράση του στηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να γλιτώσουν την καρδιακή προσβολή, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2 από την παχυσαρκία.
«Επειδή αυτό που είναι καλό για τη μέση μας είναι επίσης καλό για το πορτοφόλι μας, δεδομένου του τεράστιου κόστους για όλους μας από αυτές τις ασθένειες, θα λειτουργήσουμε προληπτικά», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία μάχη που μπορεί να κερδίσει από μόνο του το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο Σίμον Στίβενς καλώντας τη βιομηχανία τροφίμων να αναλάβει δράση περιορίζοντας τη ζάχαρη και το αλάτι από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast food.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που συμβαίνει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, λόγω της συσσώρευσης λίπους. Υπάρχουν όμως έρευνες που δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 σε σημείο που να μην χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή.
Ένα εκατομμύριο ασθενείς στην Ελλάδα
Περίπου 1 εκατ. ανθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από διαβήτη. Η ασθένεια βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας, με τους ειδικούς να αναζητούν την ενδεδειγμένη κάθε φορά θεραπεία. Ο αρρύθμιστος διαβήτης, δηλαδή η ασθένεια που δεν ρυθμίζεται με συντηρητικά μέσα (φάρμακα ή ινσουλίνη), παραμένει ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Οι νεότερες οδηγίες συστήνουν για τους παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη να αντιμετωπίζονται χειρουργικά – ισχύει για τις περισσότερες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της Ασίας.
Σχεδόν 40 εκατ. ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε ινσουλίνη τα επόμενα χρόνια
Περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που θα χρειαστούν ινσουλίνη μέσα στην επόμενη 12ετία δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology.
Όλο και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία, διαγιγνώσκονται παγκοσμίως αλλά δεν χρειάζονται όλοι ινσουλίνη, όπως χρειάζονται απαραιτήτως οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, μεταξύ των οποίων και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology δείχνει ότι 79 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστούν μέχρι το 2030 ινσουλίνη και ότι οι μισοί από αυτούς δεν θα μπορούν να την προμηθευτούν. Σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ινσουλίνη δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο.