Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025 10:41
Τοπικά

Υπ. Περιβάλλοντος: Υποχρεωτικά τα εναλλακτικά καύσιμα – Δικαίωση για τον Αχ. Μπέο – Από την ημέρα που ανέλαβε ο Αγοραστός ελλιπείς έλεγχοι!

????????????????????????????????????





Πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά στοιχεία επιφύλασσε η απάντηση στη Βουλή του υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελου στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, για το θέμα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων (μεταξύ αυτών και το RDF) από την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και φυσικά την ΑΓΕΤ.

Ιδιαίτερα η αναφορά του υπουργού στον Αχιλλέα Μπέο, Δήμαρχο του Βόλου, και στην τηλεοπτική του τοποθέτηση πριν λίγες μέρες ότι αποτελεί εθνικό στόχο η δημιουργία και λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής RDF, και γι αυτό ο Δήμος έχει υποβάλλει πρόταση για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας στον ΧΥΤΑ Βόλου, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και αναμφίβολα αποτελεί δικαίωση για τον Αχ. Μπέο και μάλιστα από μια πλευρά (ΣΥΡΙΖΑ) που τον μάχεται με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο

Ακόμη ο κ. Φάμελλος αποκάλυψε ότι από το 2011, δηλαδή από την περίοδο που ανέλαβε την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός, έχει διακοπεί η πρόσβαση των υπηρεσιών ελέγχου στο σύστημα της online καταγραφής των δεδομένων ρύπανσης της συγκεκριμένης μονάδας, και ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν είχε υποβληθεί σε έλεγχο τα τελευταία χρόνια, κάτι που έγινε πριν από λίγες ημέρες από Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος !

Ο κ. Φάμελλος, ακόμη, σημείωσε η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία είναι υποχρεωμένη να αντικαταστήσει τη χρήση του ιδιαίτερα ρυπογόνου καυσίμου πετ κοκ με εναλλακτικά καύσιμα όπως είναι το RDF, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και στην υιοθέτηση της Κυκλικής Οικονομίας.

Κατά τα άλλα απαντώντας στην  επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την δυσπιστία της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις εξελίξεις πάνω στο θέμα το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι όπως αποκάλυψε το εργοστάσιο δεν είχε υποβληθεί σε έλεγχο τα τελευταία χρόνια, κάτι που έγινε πριν από λίγες ημέρες από Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ο κ. Φάμελλος αποκάλυψε επίσης ότι είχε διακοπεί η πρόσβαση των υπηρεσιών ελέγχου στο σύστημα της online καταγραφής των δεδομένων ρύπανσης της συγκεκριμένης μονάδας από το 2011!

«Όταν βλέπετε ότι υπάρχει ένα σύστημα που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις εκπομπές των αέριων ρύπων μιας βιομηχανίας και δεν γίνεται o απαραίτητος έλεγχος από τις υπηρεσίες, ενώ δεν υπάρχει ούτε η συμμετοχή των τοπικών φορέων σε αυτό τον έλεγχο, αρχίζει και δημιουργείται ένα κλίμα δυσπιστίας, μία αντίθεση και ίσως να υποτιμούνται περιβαλλοντικοί παράμετροι» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή ενός αυστηρού συστήματος ελέγχου σε κάθε περιοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι οποίες πρέπει να τηρούν απόλυτα τους κανόνες ελέγχου.

Σε ότι αφορά του RDF, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, από το 2014 υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τα δευτερογενή καύσιμα, ώστε να μην περιέχουν χλώριο και άλλους ρυπαντές και η σωστή λειτουργία των τσιμεντοβιομηχανιών με τη θερμοκρασιακές συνθήκες που υπάρχουν στον τσιμεντοκλίβανο, εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας τοξικός ρύπος για το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι τα καύσιμα είναι σωστά ότι και οι κλίβανοι.

«Αν η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, δεν αλλάξει τα ιδιαίτερα ρυπογόνα και αντίθετα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που χρησιμοποιεί, τότε η ΕΕ θα επιβάλει πρόστιμα και θα υποβάλλει τις εταιρίας σε κανόνες που πιθανόν θα στερήσουν τη βιωσιμότητά τους.»

«Η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται πάνω σε μια επιστημονική βάση, καθώς υπάρχουν οικολογικές και επιστημονικές οργανώσεις που είναι υπέρ των εναλλακτικών καυσίμων» δήλωσε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία θα πρέπει να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος π.χ. ο Δήμος ή άλλοι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα του ελέγχου, δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά είναι online. Από την μεριά των επιχειρήσεων επίσης να υπάρχει μια τέτοια πολιτική συνεργασίας ώστε να δίνουν πληροφορίες στην τοπική κοινωνία και να μην δημιουργούνται παράλληλα μεγάλες αντιθέσεις και επίσης να τηρούν του περιβαλλοντικούς κανόνες.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, αποτελεί εθνικό στόχο η δημιουργία και λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής RDF, κάτι που άλλωστε γνωστοποίησε και ο σε αργία δήμαρχος Βόλου πριν από λίγο καιρό, όταν μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι ο Δήμος έχει υποβάλλει πρόταση για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρία αποδέχτηκε την μείωση των ορίων των εκπομπών SO2 & TOC του εργοστασίου. Ενώ θα γίνει έλεγχος για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για χρήση RDF στο εργοστάσιο

Τέλος δήλωσε ότι για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία είναι ευθύνη της πολιτείας να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην ασφαλή μετάβαση από τα συμβατικά στα εναλλακτικά καύσιμα

Στεργίου: Καπιταλιστικό κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Στεργίου ζήτησε την ακύρωση των όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που δίνει τη δυνατότητα στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής Βόλου» να χρησιμοποιεί καύσιμα από στερεά και βιομηχανικά απόβλητα κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, τονίζοντας πως καπιταλιστικό κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας είναι πράγματα ασυμβίβαστα και σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα στην περιοχή του Βόλου και σύμφωνα με το Νοσοκομείο της πόλης αυξήθηκαν κατά 30% τα κρούσματα καρκίνου.