Διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία άνω των 100.000 ευρώ και άνω των 200.000 ευρώ. Οι μηνύσεις κατά οφειλετών του δημοσίου πέφτουν «βροχή» το τελευταίο διάστημα. Η παραβίαση της προθεσμίας καταβολής είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα με ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε ετών. Την ίδια στιγμή, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων απειλείται με πλειστηριασμούς.
Σκάνε η μία μετά την άλλη οι ρυθμίσεις μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Το ισχύον καθεστώς ρύθμισης των οφειλών δεν ξεπερνά τις δώδεκα δόσεις, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το Νόμο.
Εξάλλου, το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούλιο του 2017 αποφάνθηκε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και ότι οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές. Έτσι κάποιες από τις μηνύσεις προωθούνται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
Συγκεκριμένα, το δρόμο της Δικαιοσύνης πήραν συνολικά 53 υποθέσεις από σύνολο 21 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι επίμαχες μηνύσεις αφορούσαν σε οφειλές στην Εφορία ακόμη και πολύ υψηλές της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ ή του 1,5 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές δημιουργήθηκαν από το 2013 και μετά. Το καλοκαίρι του 2015 είχε επιβληθεί και ο κεφαλαιακός έλεγχος. Ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών που δικάζεται αυτή τη στιγμή αφορούν οφειλές που δημιουργήθηκαν στα τελευταία χρόνια κρίσης, όπως το 2016.
Κατά των οφειλετών του δημοσίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο. Η δίκη των κατηγορουμένων είναι θέμα μηνών. Οι οφειλέτες διατηρούν πάντα το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους ή να αποπληρώσουν την οφειλή, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αδυνατούν.
Οι επιχειρηματίες δεν είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με κάποιο ευεργετικό πλαίσιο από το 2015 που έτρεξε η ρύθμιση των 100 δόσεων και μετά. Έπρεπε είτε να πτωχεύσουν και άρα να σταματήσουν να έχουν το παραμικρό εισόδημα, είτε να συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη και τόκοι και προσαυξήσεις «έκαιγαν» τις επιχειρήσεις τους.
Σήμερα, αν υπάρξει κάποια διαδικασία διακανονισμού, τότε οι υποθέσεις αποσύρονται από το Δικαστήριο. Αυτό όμως, συμβαίνει σε πολύ λίγες υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα από τις 12.500 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά από νομικά πρόσωπα έχουν γίνει δεκτές περίπου οι 100, ενώ οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και αφορούν σε φυσικά πρόσωπα είναι ακόμη λιγότερες.
«Βασική προϋπόθεση του Νόμου είναι να έχεις θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρείς τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα υπαγωγής για ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από δικηγορικούς κύκλους.
«Ούτως ή άλλως η υποβολή της αίτησης για ρύθμιση με τον εξωδικαστικό είναι αρκετά σύνθεση ενέργεια. Και το μειονέκτημα που έχει είναι ότι αν υποβληθεί μία εσφαλμένη αίτηση, τότε δεν μπορείς να ενταχθείς σε άλλη ρύθμιση», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Αριστείδης Παπανδρέου.
Εντούτοις οι τρέχουσες ρυθμίσεις για διακανονισμό των οφειλών στις Δ.Ο.Υ. δεν ξεπερνούν τις δώδεκα.
Επισημαίνεται ότι οι οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Νόμου 4337/17/10/15 δεν συνιστούν πλέον αδίκημα που διώκεται ποινικά.
Υποθέσεις που δικάστηκαν το 2018
Ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών έχει επιβάλλει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για οφειλές στο Δημόσιο.
Στις περισσότερες από τις δίκες οι κατηγορούμενοι δεν ήταν παρόντες για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εκπροσωπούνταν ούτε και από δικηγόρο.
Κάποιοι φρόντισαν και προχώρησαν σε ρυθμίσεις. Σε αυτούς το Δικαστήριο ενημερωνόταν με ικανοποίηση για το διακανονισμό. Οι συζητήσεις έμπαιναν στο αρχείο.
Όμως, οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης εφόσον είχαν εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο των αναβολών. Παραδέχτηκαν διά των πληρεξουσίων τους ότι είχαν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν.
Εκτέλεσαν έργα που δεν πληρώθηκαν, βρέθηκαν στην κρίση με μεγάλα δάνεια, έχουν επιχειρήσεις σήμερα που υπολειτουργούν. Οι οφειλές διογκώθηκαν με τις προσαυξήσεις και υπό την θέση αδυναμίας καταβολής οι επιχειρήσεις φεσώθηκαν ανεπανόρθωτα. Ζητούν λοιπόν την επιείκεια του δικαστηρίου και την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Στις δίκες με κατηγορούμενους εκπροσώπους εταιρειών, κυρίως εκείνο που εξετάζεται είναι ποιο ήταν τελικά το πρόσωπα που είχε την ευθύνη. Για την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων χρειάζεται να τεκμηριωθεί δόλος.
Εντούτοις, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι απόντες από τις δίκες. Ενημερώνονται για το αποτέλεσμα από τους συνηγόρους τους και ασκούν εφέσεις. Άλλοι έχουν πραγματική αδυναμία. Άλλοι απλώς δεν πληρώνουν.
Απειλές με κατασχέσεις
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, κάτι που αποτυπώνεται και από την κίνηση στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Πλέον ένταξη στο Νόμο Κατσέλη αιτούνται και οι επιχειρηματίες σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ρυθμίσουν τα χρέη τους, να σώσουν την περιουσία τους ή έστω να καθυστερήσουν λίγο ακόμη τον εφιάλτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2018 είχαν εκδοθεί περί της 330 αποφάσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 218.
Παράπονα στην ΟΕΒΕΜ
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων δέχεται πολλά παράπονα από επαγγελματοβιοτέχνες. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας είπε ότι «έρχονται συνεχώς στην Ομοσπονδία και διαμαρτύρονται. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Λένε ότι απειλούνται με πλειστηριασμούς και δεν μπορούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ