Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων δόθηκε συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης και τις περαιτέρω έρευνες για την απαγωγή και την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την ημέρα που έγινε η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο πρώτο κρησφύγετο. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι δράστες φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή τους. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι του είτε από το πόδι του.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. την Τετάρτη το πρωί στην Κρήτη, στην ομάδα των δραστών της απαγωγής εντάχθηκαν νέα μέλη. Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, που σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, υπήρξαν πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες, καθώς και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό».
Επίσης, έγινε γνωστό ότι τη στιγμή της απαγωγής του επιχειρηματία, στις 30 Μαρτίου 2017, έδρασαν τέσσερα άτομα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των απαγωγέων με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, όπως και δεν υπάρχει κάποια σχέση, προσώρας τουλάχιστον, με την παλαιότερη απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Εξάλλου, διευκρινίστηκε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μετά από επίμονη ερώτηση δημοσιογράφου, για κάποιον ή κάποιους από τους συλληφθέντες υπήρχαν παλαιότερα κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας, εμπρησμού, βιασμού και σωματεμπορίας!
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δε, έγινε γνωστό ότι οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση ήδη από τις αρχές Μαρτίου του 2017 (η απαγωγή έγινε στις 30 του ίδιου μήνα).
Τόσκας: Μάθημα για τα βιβλία η όλη επιχείρηση
«Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Η ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, άνευ προηγουμένου θα έλεγα», ήταν τα πρώτα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη συνέντευξη.
Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για «επιχείρηση με τριπλό-τετραπλό στόχο: Απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν σώος, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι περισσότεροι απαγωγείς», ενώ, όπως τόνισε χαρκατηριστικά, «ήταν μάθημα για τα βιβλία και για όσους ασχολούνται με τα μαθήματα ασφάλειας αυτή η επιχείρηση».
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τόσκας είπε ότι «οι αστυνομικοί έκαναν την επιχείρηση με μεγάλη ακρίβεια, τηρώντας όλους τους κανονισμούς μυστικότητας, ήταν μια τέλεια επιχείρηση» και έδωσε συγχαρητήρια «στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., σε διευθυντές, στους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν το κύριο βάρος της επιχείρησης. Είμαστε όλοι υπερήφανοι. Η ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να δρουν άμεσα. Αυτή την αστυνομία θέλουμε: που υπηρετεί τον πολίτη και είναι κοντά του».
Πρόσθεσε, δε, πως «τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία, είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοοτροπίας ότι η αστυνομία υπηρετεί τον πολίτη και αποτέλεσμα προσπάθειας που χτίζεται καθημερινά. Βεβαίως δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με συνεχή εκπαίδευση Η ΕΛ.ΑΣ. καλύπτει ευρύ φάσμα, αν δείτε τα αποτελέσματα θα δείτε τις μεγάλες επιτυχίες».
Και κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός: «Τον κύριο ρόλο στην απαγωγή έπαιξαν υπηρεσίες της Κρήτης με την υποστήριξη και άλλων υπηρεσιών. Να ευχηθώ στον επιχειρηματία και στην οικογένειά του να είναι καλά και υγιής και να συνέλθουν σύντομα από αυτή την εμπειρία. Να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια περιστατικά. Άλλωστε, η επιτυχής επιχείρηση είναι προειδοποίηση προς όσους σκεφτούν να αποτολμήσουν κάτι τέτοιο».
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Η βιασύνη θα μπορούσε να είναι μοιραία
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε ότι «η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει την αποστολή της» και ότι «οι περιφερειακές υπηρεσίες εξίσου κρίσιμες με τις κεντρικές», ενώ μιλώντας για την επιχείρηση τόνισε πως «ήταν ένα ζήτημα που απαιτούσε λεπτή προσέγγιση. Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια. Ευχαριστώ τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κρήτης για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό. Ευχαριστώ την οικογένεια για τη συνεργασία της, τη στάση της, την υπομονή της».
«Η βιασύνη θα μπορούσε να ήταν μοιραία, ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία τέτοια περίπτωση», κατέληξε ο κ. Τσουβάλας.
Οι λεπτομέρειες της απαγωγής
Τις λεπτομέρειες της απαγωγής ανέλαβε να δώσει ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Κώστας Λαγουδάκης. Αφού μίλησε για την ημέρα της αρπαγής του επιχειρηματία και για την απαίτηση λύτρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τους δράστες, ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος. Βήμα-βήμα έγινε η έρευνα, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών. Έτσι προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης που μας οδήγησε στον προσδιορισμό των δραστών. Στη συνέχεια διακριβώσαμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών».
«Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας», συνέχισε ο κ. Λαγουδάκης. «Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι. Κατά την επιχείρηση, αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς που τον επιτηρούσαν, ηλικίας 43 και 44 ετών. Άμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 16χρονη. Για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα».
Όσο για τους δράστες, ο αστυνομικός διευθυντής είπε ότι «από την ειδικότερη επισκόπηση του υλικού μπορούμε να πούμε ότι οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από τις αρχές Μαρτίου του 2017 προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ήταν στο ίδιο χώρο με τον απαχθέντα, φορούσαν τα ίδια ρούχα, μιλούσαν ψιθυριστά για να αποφευχθεί αναγνώρισή τους. Ο απαχθείς ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, ενώ οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε κρησφύγετα».
Τέλος, έδωσε και κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες για την απαγωγή, λέγοντας ότι «όλο το διάστημα της απαγωγής πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες κυρίως με sms, 5 χειρόγραφες επιστολές και ηλεκτρονικές επιστολές, ενώ υπήρχαν 3 βίντεο του παθόντα. Πριν και μετά τις επικοινωνίες με την οικογένεια, κάποιος τον επισκεπτόταν συζητώντας για αυτές, αλλά και για τη δυνατότητα ανεύρεσης των χρημάτων. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν πλήθος καρτών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα που θα εξεταστούν από τις Αρχές. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Πλέον η υπόθεση είναι στον ανακριτή».
Ερωτήσεις – απαντήσεις
Μετά το πέρας των δηλώσεων, ετέθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στα Χανιά, αλλά και από συναδέλφους τους που βρίσκονταν στη ΓΑΔΑ, στην Αθήνα.
Από τις απαντήσεις των ανωτάτων αξιωματικών της αστυνομίας προέκυψαν τα εξής:
- Ανάμεσα στους συλληφθέντες εκτιμάται πως είναι ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης και ιθύνων νους της απαγωγής.
- Δεν έχουν βρεθεί άλλα κρησφύγετα.
- Έγιναν πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της απαγωγής, όπως και αυτή στα Σφακιά, που είναι και η περισσότερο γνωστή καθώς πήρε διαστάσεις στον Τύπο.
- Δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλεκόμενους που είναι σε φυλακές της χώρας.
- Τη 16χρονη την έβαλε ο πατέρας της, χωρίς η ίδια να γνωρίζει πως ό,τι έκανε ήταν για την απαγωγή. Της έλεγε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, να μην αφήνει ίχνη, κάτι που την υποψίασε. Ωστόσο, η 16χρονη δεν ήξερε πως όσα έκανε ήταν για την απαγωγή.
- Μία είναι η εγκληματική οργάνωση που έκανε την απαγωγή. Σε αυτήν μπήκαν κάποια στιγμή και νέα μέλη, με ανακατανομή ρόλων.
- Σε ό,τι αφορά την καταγωγή και τον τόπο διαμονής των δραστών, όλοι μένουν σε μία ακτίνα 10 χλμ. και γνωρίζονται, εκτός από αυτόν από τη Θεσσαλονίκη (που φύλαγε τον Λεμπιδάκη στο τελευταίο κρησφύγετο, στη μάντρα αυτοκινήτων).
- Υπήρχε καλή μελέτη του σχεδίου από τους απαγωγείς και προπαρασκευή παρακολούθησης του Λεμπιδάκη.
- Οι τέσσερις από τους επτά είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα για κακουργήματα.
- Τρεις εκ των δραστών είναι από τους ακτιβιστές των πλειστηριασμών.
- Κάποιοι απαγωγείς έκαναν ταξίδια στην Αθήνα, για να μπερδέψουν τις Αρχές, στέλνοντας μηνύματα.