Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 03:01
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χτυποκάρδια στην Ελλάδα για το σημερινό Eurogroup -Τι θα γίνει αν αποτύχει






Στις 4:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, ωστόσο η ελληνική αποστολή βρίσκεται στο Βέλγιο έχοντας πολύ χαμηλές προσδοκίες για να βρεθεί λύση, να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες πριν από το Eurogroup, αφού στο παρά πέντε της επίσημης συνάντησης των ΥΠΟΙΚ πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

Οπως και να ‘χει, οι προσδοκίες για συμφωνία είναι χαμηλές, κάτι που επιβεβαιώνει και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Κάζιμιρ: Δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω οποιοδήποτε κόστος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Μέσα από μία σειρά tweet ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πίτερ Κάζιμιρ εκφράζει τη θέση του για το σημερινό Eurogroup.

Γράφει συγκεκριμένα για το σημερινό Eurogroup: «Το σημείο κλειδί είναι να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Ορίστε η θέση μου. Ναι, η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και από τις δύο πλευρές. Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM ότι θα χρειαστούμε λιγότερα χρήματα για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μπορώ να πω από την εμπειρία μου ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις προεκλογικά. Όσον αφορά στους φίλους μας στο ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε φυσικά. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω οποιοδήποτε κόστος για τη συμμετοχή τους, δίνοντας το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους που ζητά το ΔΝΤ -την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται».

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν περιμένουμε συμφωνία σήμερα στο Eurogroup
«Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και με αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ. «Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πολιτική λύση θέλει η κυβέρνηση   
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει -όπως από χθες είχε σημειώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του- είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα δύο σενάρια -Το καλό και το κακό
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, η κυβέρνηση θα χάσει την προθεσμία για ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου και πλέον πάει για τέλη Απριλίου, συγκεκριμένα ενάμιση μήνα μετά, στις 27 του μήνα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μπαίνουν σε κίνδυνο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και η προοπτική ανάκαμψης, αλλά και το σχέδιο για έκδοση ομολόγου τον Μάιο ή Ιούνιο.

Οπως γράφει και η Deutsche Welle, για να «ξεμπλοκάρει» η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί επί της αρχής την νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Το ύψος των μέτρων, η κατανομή τους στον χρόνο και η διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Με τα έως τώρα δεδομένα, τα σενάρια για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές είναι δύο. Το καλό σενάριο θα είναι η κυβέρνηση να αποδεχθεί στο Eurogroup όσα ζητούν οι δανειστές και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, είτε άμεσα, είτε την επόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση που προχωρήσει αυτό το σενάριο, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το κακό σενάριο, που θέλει την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω και να απορρίπτει τις απαιτήσεις των δανειστών. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η πιθανή συμφωνία μετατίθεται για τον Ιούνιο, με τη χώρα να φλερτάρει με την ασφυξία, αφού το καλοκαίρι τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Πηγή: iefimerida.gr