Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 03:06
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα τα στοιχεία για τη γρίπη: Πόσο θα κρατήσει – Πόσοι αναμένεται να νοσήσουν






Θα συνεχίσει να ανεβαίνει το κύμα της γρίπης; Ή έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του; Θα κυριαρχεί σε όλη την εφετινή περίοδο γρίπης ο πανδημικός ιός Α(Η1Ν1) ή θα εκδηλωθεί και νέα επιδημία στην «ουρά» της επιδημίας με τον επίσης κυκλοφορούντα ιό Α(Η3Ν2); Εάν γίνουν οι εμβολιασμοί με τα 50.000 εμβόλια που παρήγγειλε εκτάκτως το υπουργείο Υγείας, ενισχύεται σημαντικά το τείχος ανοσίας του πληθυσμού; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις οι ειδικοί, ξεδιπλώνοντας κάθε φορά τα πιθανά σενάρια για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας, και συνεπώς και τους τρόπους διαχείρισης της επιδημίας.

Η εφετινή επιδημία πλήττει ιδίως τη χώρα μας, η οποία, παρά τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών, βρίσκεται μαζί με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα στις τέσσερις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κρούσματα γρίπης και θανάτους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, ηπιότερη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται πως το κύμα της γρίπης θα υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο, αφήνοντας όμως κρούσματα πίσω του μέχρι και τον Απρίλιο. Στη διάρκεια της εφετινής περιόδου υπολογίζεται πως συνολικά θα έχουν νοσήσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας με γρίπη. Με δεδομένο ότι 1 στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην εφετινή περίοδο αναμένεται ότι περίπου 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά λόγω της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης. Τουλάχιστον 150 ασθενείς νοσηλεύονται για τον ίδιο λόγο αυτήν την εβδομάδα, «καταλαμβάνοντας» ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ από τις 550 που είναι ανεπτυγμένες στο ΕΣΥ. Θολή είναι η εικόνα για όσους νοσηλεύονται με γρίπη σε παθολογικές ή πνευμονολογικές κλινικές νοσοκομείων, καθώς δεδομένα για επιδημιολογική επιτήρηση συλλέγονται μόνο για τους ασθενείς των ΜΕΘ. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί τονίζουν πως οι νοσηλείες αλλά και οι απώλειες πιθανότατα είναι μεγαλύτερες από τους αριθμούς που εμφανίζονται μέχρι στιγμής.

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως «τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως πλασματικά καθότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται Μοριακός έλεγχος στα Κέντρα Αναφοράς για διάγνωση της γρίπης Α(H1N1), σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές των νοσοκομείων και πάσχουν από συμπτώματα γρίπης».

Πάντως, η αξία του αντιγριπικού εμβολίου θεωρείται μεγάλη ακόμη και σε αυτή τη χρονική φάση, ιδίως για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει πως οι περίπου 1,6 δόσεις εμβολίου συνταγογραφήθηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, καθώς και σε ανηλίκους και ενηλίκους με αναπνευστικά προβλήματα υγείας και με σακχαρώδη διαβήτη. Οι 50.000 δόσεις που αναμένονται μέχρι την Παρασκευή μπορούν να θωρακίσουν για τους επόμενους δυο μήνες άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας που αποτελούν συχνούς στόχους του ιού Α(Η1Ν1).

 

 

 

Πηγή: protothema.gr