Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 21:39
Τοπικά

Όταν μιλούν οι ειδικοί: Αναγκαίο το κλάδεμα, αλλιώς τα δέντρα γερνούν – Απάντηση σε ανησυχούντες, αλλά και στους γραφικούς






Διαμαρτυρίες πολιτών, καταγγελία των έξι ανεξάρτητων πρώην στελεχών των Δρόμων Συνεργασίας για «πετσόκομμα δέντρων», παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας ότι «κανένας σεβασμός στο πράσινο, κανένας προγραμματισμός, καμία εφαρμογή κανόνων γεωπονικής δεν υπάρχει», ακόμη και προσφυγή πολιτών στον Εισαγγελέα, ήταν μερικές μόνο από τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί όλο αυτό το διάστημα.

Απαντήσεις δίνει η επιστημονική κοινότητα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δενδροκομίας του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιώργο Νάνο, το κλάδεμα ήταν αναγκαίο.

«Τα δέντρα στην πόλη εξυπηρετούν στο να υπάρχει πράσινο. Ομως δεν θα πρέπει από αυτά να κινδυνεύουν οι ίδιοι οι άνθρωποι όταν τα κλαδιά τους είναι πολύ χαμηλά, ούτε να αναπτύσσονται πολύ και να υπάρχει ο κίνδυνος εισβολής διαρρηκτών σε διαμερίσματα και σπίτια. Επίσης, δεν είναι ούτε αισθητικά όμορφο αντιθέτως επικίνδυνο το φαινόμενο με τους πεσμένους καρπούς στα πεζοδρόμια και τους δρόμους», αναφέρει ο κ. Νάνος.

«Τα δέντρα είναι καλό να κλαδεύονται κάθε 2- 3 χρόνια για να βγάζουν νέους βλαστούς και να περιορίσουμε τους καρπούς. Μία στο τόσο χρειάζεται… χοντρό κλάδεμα. Τα δέντρα στο Βόλο είναι ακλάδευτα 7-8 χρόνια. Πρέπει να ανανεωθούν. Είναι καλό το κλάδεμα που γίνεται. Αν αφεθούν για 10-15 χρόνια, τα δέντρα γερνάνε. Με το κλάδεμα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ανάπτυξη, το σχήμα, τους καρπούς», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το πράσινο στην πόλη δεν υφίσταται καταστροφή.

«Ισως κάποια δέντρα ξεραθούν γιατί το φθινόπωρο ήταν θερμό και δεν είχαν προλάβει να κατεβάσουν τους χυμούς τους. Ομως το πράσινο πρέπει να ανανεώνεται. Καλό θα ήταν η υπηρεσία να καλύψει τις τομές με μια ειδική αλοιφή», συνέστησε ο κ. Νάνος.